Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Počet porušení prímeria v Donbase výrazne stúpol

Poškodená budova po ostreľovaní škôlky v meste Stanycia Luhanska na východe Ukrajiny 17. februára 2022. Foto: TASR/AP

V Luhanskej oblasti bolo vo štvrtok zaznamenaných 648 porušení prímeria, z toho 519 výbuchov. V Doneckej oblasti bolo zaznamenaných 222 porušení, z toho výbuchov bolo 135.

Kyjev 19. februára (TASR) - Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) zaznamenala vo štvrtok výrazný nárast počtu porušení prímeria vo východoukrajinskom Donbase. Uvádza sa to v jej správe, ktorú vydala v piatok večer. Citovala z nej agentúra DPA.

V Luhanskej oblasti bolo vo štvrtok zaznamenaných 648 porušení prímeria, z toho 519 výbuchov. V Doneckej oblasti bolo zaznamenaných 222 porušení, z toho výbuchov bolo 135.

V porovnaní s predchádzajúcimi dňami išlo o výrazný nárast, podľa DPA však v minulosti boli zaznamenané aj vyššie počty takýchto prípadov v regióne.

Medzičasom pokračovali aj evakuačné misie z miest a obcí v oboch samozvaných republikách. Tisícky ľudí ušli do susednej juhoruskej Rostovskej oblasti, kde pre nich bolo pripravené ubytovanie. Vedenie proruských separatistov vydalo výzvu na útek s odvolaním sa na hrozbu útoku zo strany ukrajinských vládnych síl. Ukrajinská armáda v tomto kontexte zdôraznila že neplánuje ofenzívu.

Situácia na demarkačnej čiare na východe Ukrajiny sa výrazne vyhrotila vo štvrtok ráno. Proruskí separatisti hlásili najintenzívnejšie ostreľovanie zo strany ozbrojených síl Ukrajiny za posledné mesiace. Z porušovania prímeria sa však obviňujú obe strany navzájom.

Informácie o obetiach na životoch zatiaľ nie sú, ale ostreľovanie poškodilo viacero objektov civilnej infraštruktúry.