Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

OBSE: Vo vojne v Donbase zahynulo od začiatku roka osem civilistov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V pondelok 27. júla o 00.01 h miestneho času začala platiť dohoda o úplnom a komplexnom prímerí v Donbase.

Kyjev 31. júla (TASR) - Vojna na východe Ukrajiny si od začiatku tohto roka vyžiadala životy ôsmich civilistov a ďalších 52 utrpelo zranenia, uvádza sa vo štvrtkovej správe Osobitnej pozorovateľskej misie (SMM) Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) na Ukrajine.

Podľa agentúry UNIAN sa v správe taktiež uvádza, že misia medzi 13. júlom a 26. júlom zaznamenala približne 8000 prípadov porušenia prímeria vrátane zhruba 2100 výbuchov.

Ukrajinská ombudsmanka Ľudmyla Denisovová predtým uviedla, že pri ostreľovaní zo strany "ruských okupačných síl" zahynulo v Donbase od začiatku roku 2020 11 civilistov.

Celkovo si konflikt od roku 2014 vyžiadal vyše 13.000 obetí.

V pondelok 27. júla o 00.01 h miestneho času začala platiť dohoda o úplnom a komplexnom prímerí v Donbase.

Dohoda o prímerí stanovuje v prvom rade zákaz útočných akcií a činností vojenskej rozviedky, zákaz používania strelných zbraní vrátane ostreľovacích pušiek a potrestanie každého prípadu porušenia prímeria disciplinárnymi opatreniami. Tomuto prímeriu predchádzal telefonický rozhovor prezidentov Ukrajiny a Ruska, Volodymyra Zelenského a Vladimira Putina.

Ozbrojený konflikt na Donbase vypukol po tom, ako Rusko v marci 2014 anektovalo Krymský polostrov a na východe Ukrajiny, kde žije prevažne po rusky hovoriace obyvateľstvo, sa posilnili separatistické nálady.

Kyjev a vlády západných štátov obviňujú Moskvu z poskytovania ozbrojenej podpory proruských separatistom na východe Ukrajiny, čo Rusko popiera.