Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Voľby na Ukrajine mali byť kompetitívne, negatívom iba zaujatosť médií

Chlapec hádže volebný lístok svojej starej mamy do volebnej urny vo volebnej miestnosti v ukrajinskom Kyjeve 21. júla 2019. Foto: TASR/AP

Ako v pondelok informovala agentúra UNIAN, zo zrátania 62,48 percenta odovzdaných hlasov vyplýva, že strana ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Sluha národa získala 42,52 percenta hlasov.

Kyjev 22. júla (TASR) - Nedeľňajšie parlamentné voľby na Ukrajine boli "kompetitívne a základné slobody boli všeobecne rešpektované", konštatovala v pondelok Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorá voľby monitorovala.

"Hlasovanie bolo transparentné a dobre organizované, spočítavanie hlasov bolo tiež transparentné," uviedol na tlačovej konferencii Albert Jonsson z Úradu OBSE pre demokratické inštitúcie a ľudské práva (ODIHR). Citovala ho agentúra DPA.

Za negatívum Jonsson označil zaujatosť médií pred voľbami, poukazujúc na "extrémnu koncentráciu vlastníctva" televíznych kanálov.

Ako v pondelok informovala agentúra UNIAN, zo zrátania 62,48 percenta odovzdaných hlasov vyplýva, že strana ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Sluha národa získala 42,52 percenta hlasov. Proruskú Opozičnú platformou - Za život podporilo 13,01 percenta voličov. Strana Európska solidarita exprezidenta Petra Porošenka získala 8,52 percenta a strana Vlasť expremiérky Julije Tymošenkovej 8,02 percenta hlasov. Stranu Hlas (Holos) podporilo 6,30 percenta voličov.