Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

OBSE využije diplomatické nástroje na pomoc Poliakom v Bielorusku

Viktor Lukašenko, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Vzťahy medzi Bieloruskom a jeho západným susedom, Poľskom, sú naštrbené od vlaňajšieho augusta, keď vypukli protesty proti spornému víťazstvu Alexandra Lukašenka v prezidentských voľbách.

Varšava 20. apríla (TASR) - Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) využije všetky dostupné diplomatické nástroje na zlepšenie situácie Poliakov žijúcich v Bielorusku. Poľského prezidenta Andrzeja Dudu o tom na utorkovom stretnutí ubezpečila generálna tajomníčka OBSE Helga Schmidová, píše agentúra PAP.

Stretnutie Dudu a Schmidovej bolo venované hlavne situácii poľskej menšiny v Bielorusku. "Prezident uviedol, že situácia sa nezlepšuje a represie proti poľskej menšine v Bielorusku sa zhoršujú. Generálna tajomníčka OBSE ho ubezpečila, že OBSE využije všetky dostupné diplomatické nástroje na zlepšenie situácie Poliakov v Bielorusku," povedal pre agentúru PAP šéf odboru zahraničnej politiky kancelárie poľského prezidenta Krzysztof Szczerski.

Vzťahy medzi Bieloruskom a jeho západným susedom, Poľskom, sú naštrbené od vlaňajšieho augusta, keď v bieloruských mestách vypukli protesty proti spornému víťazstvu Alexandra Lukašenka v prezidentských voľbách.

Poľsko po týchto voľbách prichýlilo na svojom území viacerých bieloruských aktivistov, ktorí utiekli zo svojej vlasti, aby sa vyhli tvrdým zásahom úradov proti opozícii. Z financovania a podpory týchto protestov Lukašenko obvinil aj Poľsko.

V marci bieloruské bezpečnostné zložky zadržali Andželiku Borysovú, ktorá je predsedníčkou Zväzu Poliakov v Bielorusku (ZPB). Začiatkom apríla voči nej a najmenej ďalším trom zadržaným príslušníkom poľskej menšiny v Bielorusku vzniesli obvinenia z podnecovania etnickej nenávisti, za čo im hrozia dlhoročné tresty väzenia. Po zadržaní aktivistov ZPB predstavitelia Poľska, EÚ i USA odsúdili perzekúcie proti príslušníkom poľskej menšiny v Bielorusku a žiadali prepustenie zadržaných.

Poľsko v marci vyhostilo troch bieloruských diplomatov v reakcii na podobný krok Bieloruska, ktoré predtým vyhlásilo za nežiaducich troch poľských diplomatov. Séria vzájomných vyhostení diplomatov medzi Minskom a Varšavou sa začala vynúteným odchodom poľského diplomata z dôvodu jeho účasti na podujatí venovanom "dňu prekliatych vojakov".