Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Obvinený člen teroristického gangu Beatles sa postavil pred súd

Ilustračné foto Foto: TASR

Obžalovaný čelí dvom obvineniam spojeným s poskytnutím peňazí na účely terorizmu a jednému obvineniu za držanie zbrane na účely spojené s terorizmom, píše AFP.

Londýn 27. februára (TASR) - Aine Davis, údajný člen teroristického gangu prezývaného Beatles, ktorý mal prepojenie s Islamským štátom, sa v pondelok postavil pred súd v Londýne. Čelí obvineniam v spojitosti s terorizmom. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Obžalovaný čelí dvom obvineniam spojeným s poskytnutím peňazí na účely terorizmu a jednému obvineniu za držanie zbrane na účely spojené s terorizmom, píše AFP.

Štvorčlennú skupinu britských islamistických radikálov z organizácie Islamský štát (IS) prezývali "Beatles" pre ich britský prízvuk. V rokoch 2012-15 sa v Sýrii údajne zúčastnili na únosoch viac než dvoch desiatok novinárov a humanitárnych pracovníkov z USA a ďalších krajín. Svoje obete mučili, niektoré popravili a videozáznamy z popráv zverejňovali.

Davisa zatkli v roku 2015 v Turecku a v roku 2017 ho v tejto krajine odsúdili na sedemapolročný trest odňatia slobody. Minulý rok v júli ho z väzenia prepustili a vyhostili z krajiny. Opätovne ho zatkli po prílete na letisko Luton pri Londýne. Svoje členstvo v teroristickom gangu popiera.

Ďalší dvaja členovia Beatles Alexanda Kotey a El Shafee Elsheikha boli vlani v USA odsúdení na doživotie. Štvrtý člen Mohammed Emwazi prišiel o život pri útoku amerických dronov v Sýrii v novembri 2015.