Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Obvinili ďalšieho kapitána v kauze tragickej zrážky lodí v Budapešti

Na archívnej snímke z 11. júna 2019 žeriav kladie vrak výletnej lode Hableány na pontón po vytiahnutí z vody pri Margitinom moste na rieke Dunaj v Budapešti. Foto: TASR/AP

Podľa informácií internetového vydania dennía Magyar Nemzet ide o Fiodora S., ukrajinského kapitána výletnej lode Viking Idun, ktorá sa v čase zrážky plavila 600 metrov od miesta tragickej nehody.

Budapešť 7. júla (TASR) - Prokuratúra VI. a VII. budapeštianskeho obvodu vzniesla obvinenie z prečinu 27-násobného neposkytnutia pomoci voči kapitánovi lode, ktorá sa plavila okolo miesta zrážky lode Viking Sigyn s vyhliadkovou loďou Hableány v Budapešti v máji 2019. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti na základe správy Hlavnej prokuratúry hlavného mesta.

Podľa informácií internetového vydania dennía Magyar Nemzet ide o Fiodora S., ukrajinského kapitána výletnej lode Viking Idun, ktorá sa v čase zrážky plavila 600 metrov od miesta tragickej nehody.

Obvinený kapitán sa v súčasnosti zdržiava na Ukrajine, odkiaľ do Maďarska nemohol vycestovať najskôr pre koronavírusovú pandémiu a v súčasnosti pre vojnu na Ukrajine. Súd mu uložil ochranný dohľad, pravidelne sa tak musí telefonicky hlásiť na polícii V. budapeštianskeho obvodu.

Prokuratúra iniciovala, aby kapitána súd vzhľadom na jeho doterajšiu bezúhonnosť odsúdil na podmienečný trest odňatia slobody a aby mu zakázal na určitý čas riadenie plavidiel.

Zo spôsobenia zrážky s vyhliadkovou loďou je obvinený Jurij C., ukrajinský kapitán výletnej lode Viking Sigyn. Čelí obvineniu z ohrozenia vodnej dopravy z nedbanlivosti s následkom hromadnej nehody a z trestného činu 35-násobného neposkytnutia pomoci.

Vyhliadková loď Hableány sa v tragický večer 29. mája 2019 plavila s 33 Kórejčanmi a dvojčlennou posádkou na palube. Nehodu, ktorá sa stala medzi piliermi Margitinho mosta, prežili iba siedmi kórejskí turisti.

Z 28 obetí – vrátane dvojčlennej maďarskej posádky – doposiaľ nenašli 40-ročnú ženu, po ktorej mesiace intenzívne pátrali na viacerých úsekoch Dunaja.