Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Obvinili muža, ktorý chcel spáchať útok na Times Square

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Dvadsaťdvaročného Newyorčana Ashiqula Alama zatkli vo štvrtok večer po tom, ako sa pokúsil kúpiť zbrane od agenta v prestrojení.

New York 7. júna (TASR) - Americká federálna prokuratúra vzniesla obvinenia voči mužovi, ktorý chcel spáchať teroristický útok na newyorskom námestí Times Square. Informovala o tom v piatok agentúra AP.

Dvadsaťdvaročného Newyorčana Ashiqula Alama zatkli vo štvrtok večer po tom, ako sa pokúsil kúpiť zbrane od agenta v prestrojení. Podľa prokuratúry chcel na Times Square spôsobiť krviprelievanie za pomoci strelných zbraní, granátov a viest s výbušninami.

Alam bol už niekoľko mesiacov v kontakte s tajným agentom v prestrojení, s ktorým v januári v rámci obhliadky terénu navštívil námestie Times Square a natáčal si ho na video. Zatkli ho po tom, ako od agenta kúpil dve poloautomatické zbrane s odstránenými sériovými číslami.

Podľa vyšetrovateľov Alam opakovane hovoril o zámere kúpiť strelné zbrane a výbušniny, ktoré by použil pri útoku na Times Square. Počas rozhovorov s agentom spomínal Islamský štát a ďalšie teroristické organizácie. Počítal s tým, že si ním plánovaný útok vyžiada väčší počet obetí z radov civilistov i príslušníkov bezpečnostných zložiek.

Plány 22-ročného Newyorčana podľa vyšetrovateľov nepresiahli štádium plánovania a zatiaľ nepredstavovali hrozbu pre verejnosť. Podozrivého zadržiavajú vo federálnom detenčnom centre v Brooklyne a ešte v piatok ho predvedú pred súd.

Rušná križovatka Times Square na newyorskom Manhattane, ktoré je vo dne i v noci plná turistov, sa v posledných rokoch stala terčom viacerých útokov, preto na ňom platia sprísnené bezpečnostné opatrenia.

V decembri 2017 bangladéšsky imigrant odpálil v metre neďaleko tohto námestia rúrkovú bombu, ktorá zranila jeho a ďalšie tri osoby. V máji 2010 sa o odpálenie bomby uloženej v aute zaparkovanom na Times Square pokúsil islamský militant pakistanského pôvodu.