Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Obvinili muža, ktorý pre Čínu údajne sledoval tibetských exulantov

Ilustračná snímka. Foto: Ilustračné foto

Čínska armáda prebrala kontrolu nad Tibetom v roku 1950. Obsadenie tohto himalájskeho regiónu označuje Peking za mierumilovné oslobodenie.

Štokholm 11. apríla (TASR) - Švédska prokuratúra obvinila zo špionáže muža, ktorý v tejto severskej krajine údajne v mene čínskych tajných služieb sledoval tibetských exulantov. Informovala o tom agentúra Reuters.

Prokurátor Mats Ljungqvist v stredu uviedol, že obvinený muž je podozrivý zo zhromažďovania informácií o bývaní, rodinnej situácii, politických aktivitách i stretnutiach tibetských exulantov. Tieto údaje mal následne odovzdať čínskemu tajnému agentovi.

Totožnosť páchateľa ani bližšie podrobnosti o prípade Ljungqvist nezverejnil, dodal však, že ide o "vážny zločin". Čínske veľvyslanectvo v Štokholme sa k záležitosti odmietlo vyjadriť.

Čínska armáda prebrala kontrolu nad Tibetom v roku 1950. Obsadenie tohto himalájskeho regiónu označuje Peking za "mierumilovné oslobodenie". Medzinárodné ľudskopárvne skupiny i tibetskí vyhnanci ale kontrolu Číny nad regiónom odsudzujú, pričom tvrdia, že všadeprítomný dohľad i ozbrojené sily slúžia na zastrašovanie a potláčanie opozície. Peking tieto obvinenia odmieta.

Vo Švédsku žije podľa údajov miestnej tibetskej komunity momentálne okolo 140 Tibeťanov.