Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Obyvatelia Bostonu si zvolili prvú starostku

Na snímke novozvolená starostka Bostonu Michelle Wu kýva svojim priaznivcom na volebnej nočnej párty, 2. novembra 2021 v Bostone. Foto: TASR/AP

Tamojší obyvatelia si doposiaľ vždy volili za starostu mužov. Zvyčajne išlo o politikov s celoživotnými väzbami na Boston.

Boston 3. novembra (TASR) - Obyvatelia Bostonu, metropoly amerického štátu Massachusetts, si prvý krát v takmer 400-ročných dejinách tohto mesta zvolili za starostku ženu. V utorkových voľbách zvíťazila demokratická kandidátka Michelle Wu, ktorá sa tak zároveň stane aj prvou bostonskou starostkou ázijského pôvodu, informovala agentúra AP.

Tridsaťšesťročná Michelle Wu, ktorej rodičia sa prisťahovali do USA z Taiwanu, získala vyše 61 percent odovzdaných hlasov. Jej súperka, taktiež demokratka, členka mestskej rady a Američanka poľsko-arabského pôvodu Annissa Essaibiová Georgeová (47) zaznamenala takmer 39-percentnú podporu.

Michelle Wu nahradí vo funkcií úradujúcu demokratickú starostku Kim Janeyovú, ktorá dočasne riadila magistrát od marca tohto roku a bola vôbec prvou ženou a prvou Afroameričankou vo funkcii starostu Bostonu. Janeyová neuspela v mestských nadstraníckych primárkach a tak v utorkových voľbách podporila kandidatúru Michelle Wu.
Na snímke Annissa Essaibi Georgeová, ktorá sa prihovára priaznivcom na svojom volebnom večernom zhromaždení, 2. novembra 2021 v Bostone.
Foto: TASR/AP

Od roku 2014 do marca 2021 bol bostonským starostom demokrat Marty Walsh, ktorý sa tejto pozície vzdal, aby mohol vykonávať funkciu ministra práce USA vo vláde prezidenta Joea Bidena.

Boston, založený v roku 1630 puritánskymi kolonistami, patrí medzi najstaršie mestá v Spojených štátoch. Tamojší obyvatelia si doposiaľ vždy volili za starostu mužov bielej pleti. Zvyčajne išlo o politikov s celoživotnými väzbami na Boston.

Na rozdiel od nich Michelle Wu pochádza z Chicaga a do Bostonu prišla až v čase svojich vysokoškolských štúdii, ktoré absolvovala na Harvardovej univerzite v štáte Massachusetts.

Prvý politik ázijského (konkrétne čínsko-tibetského) pôvodu Aftab Pureval bol v utorok zvolený aj za starostu mesta Cincinnati v štáte Ohio.