Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Obyvatelia Krymu oslavujú návrat

Oslavy na Kryme, že sa poloostrov stal ruský. Foto: TASR/AP

Podľa spravodajcu agentúry RIA Novosti po uliciach krymskej metropoly sa prechádzali skupiny ľudí, ktorí mávali ruskými vlajkami a vykrikovali slogany, ako napríklad: Rusko, vraciame sa domov!

Simferopol 18. marca (TASR) - Obyvatelia Simferopolu a ďalších miest Krymskej republiky dnes veľmi pozorne sledovali posolstvo ruského prezidenta Vladimira Putina k poslancom Federálneho zhromaždenia, ako aj následné podpísanie zmluvy o prijatí Krymskej republiky a mesta Sevastopol ako dvoch samostatných subjektov do zväzku Ruskej federácie.

Vo väčšine barov, kaviarní a obchodov ľudia sledovali Putinovo posolstvo v priamom prenose. Z rádia ho počúvali aj vodiči autobusov, trolejbusov či taxíkov, uviedla agentúra RIA Novosti.

"Napokon si môžeme vydýchnuť. Nepochybovali sme, že prezident Putin podporí naše referendum a rozhodnutie stať sa súčasťou našej vlasti. Ale počúvať jeho slová o Kryme, ktoré hovoril s toľkou láskou, bolo dojímavé, až do plaču," uviedla pre ruskú agentúru Simferopolčanka Svetlana.

"Dva dni po referende sme opäť blikali svetlami a trúbili klaksónmi, aby sme privítali a podporili návrat Krymu do vlasti, do Ruska," vyhlásil taxikár Stepan.

Podľa spravodajcu agentúry RIA Novosti po uliciach krymskej metropoly sa prechádzali skupiny ľudí, ktorí mávali ruskými vlajkami a vykrikovali slogany, ako napríklad: "Rusko, vraciame sa domov!"

Podľa agentúry RIA Novosti sa Krymská republika a Sevastopol považujú za subjekty Ruskej federácie od dnešného dňa. Ratifikačný proces v parlamente by sa mal ukončiť do konca tohto týždňa.

V texte dnes v Kremli podpísanej zmluvy o prijatí Krymskej republiky a mesta Sevastopol do zväzku Ruskej federácie sa okrem iného uvádza, že obyvatelia Ukrajiny alebo ľudia bez štátnej príslušnosti s trvalým pobytom na Kryme alebo Sevastopole sa dnešným dňom stali občanmi Ruska. Podľa zmluvy však majú mesiac na to, aby sa rozhodli, či sa ruského občianstva prípadne nechcú zriecť a ponechať si doterajšie občianstvo.