Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Obyvatelia Ruska hlasujú v regionálnych voľbách na rôznych úrovniach

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Voliči rozhodnú okrem iného o gubernátoroch v 14 regiónoch a poslancoch zákonodarných orgánov v šiestich regiónoch, spresňuj AFP.

Moskva 11. septembra (TASR) - Obyvatelia v 82 regiónoch Ruskej federácie v nedeľu hlasujú v regionálnych voľbách na rôznych úrovniach. TASR správu prevzala z agentúr AFP a DPA.

Hlasovacím dňom je nedeľa 11. septembra. Niektoré regióny však volebné miestnosti otvorili už v piatok 9. septembra s cieľom zabrániť zhromažďovaniu veľkého počtu ľudí. Takéto opatrenia boli po prvý raz zavedené v roku 2020 z dôvodu pandémie koronavírusu, pripomína AFP.

Voliči rozhodnú okrem iného o gubernátoroch v 14 regiónoch a poslancoch zákonodarných orgánov v šiestich regiónoch, spresňuj AFP. V 12 regiónoch vrátane Moskvy sa konajú voľby do oblastných zastupiteľstiev. Hlasovať môže viac než 44 miliónov oprávnených voličov.

Ide o prvé voľby v Rusku od začiatku invázie na Ukrajinu. Politici, ktorí otvorene vystupovali proti tomuto konfliktu, boli v posledných mesiacoch zatknutí, píše DPA. Pozorovatelia preto podľa tejto agentúry predpokladajú, že vládnuca strana Jednotné Rusko zvíťazí s výrazným náskokom.