Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Obyvateľov oblasti okolo Kyjeva po vlne paniky vyzvali na pokoj

Muž reaguje neďaleko svojho zničeného domu po ruskom ostreľovaní v Kyjeve 21. marca 2022. Foto: TASR/AP

Na sociálnych sieťach vypukla panika, že zajtra dôjde k útoku a mesto Boryspiľ bude zničené, povedal poradca ukrajinského ministra vnútra Vadym Denysenko.

Kyjev 22. marca (TASR) - Predstavitelia ukrajinského mesta Boryspiľ sa v utorok pokúšali upokojiť miestne obyvateľstvo po výzvach na evakuáciu v súvislosti s hroziacim útokom ruských jednotiek postupujúcich na hlavné mesto Kyjev. TASR správu prevzala od agentúry DPA.

Starosta mesta Volodymyr Borysenko v noci na utorok vyzval miestnych obyvateľov, aby Boryspiľ opustili. Ako uviedol, ak ženy a deti odídu, bude pre mužov jednoduchšie brániť mesto.

"Na sociálnych sieťach vypukla panika, že zajtra dôjde k útoku a Boryspiľ bude zničený," povedal poradca ukrajinského ministra vnútra Vadym Denysenko v utorkových skorých ranných hodinách pre ukrajinskú televíziu.

Panika podľa Denysenka v súčasnosti nevládne len v 60-tisícovom meste Boryspiľ, ležiacom zhruba 30 kilometrov juhovýchodne od Kyjeva, ale aj v okolitých dedinách a celej oblasti okolo Kyjeva, približuje DPA.

Ruská invázia na Ukrajinu sa začala takmer pred mesiacom. Ruský prezident Vladimir Putin uviedol, že jej cieľom je zastavenie genocídy etnických Rusov na východe Ukrajiny. Medzitým však pribúdajú obvinenia z porušovania ľudských práv zo strany ruských jednotiek, píše DPA.

Moskva tvrdí, že v ofenzíve každým dňom postupuje, Kyjev však hovorí o patovej situácii. Väčšinu informácií prichádzajúcich z Ukrajiny nie je možné nezávisle overiť.