Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Obžalovaní z terorizmu v Bruseli odmietajú prísť na súd

Ilustračná fotka. Foto: TASR/AP

Podľa agentúry Belga sú problémom telesné prehliadky, ktoré musia obvinení absolvovať pred samotným vypočúvaním, čo odmietajú.

Brusel 4. januára (TASR) — V Bruseli pokračuje proces s osobami obvinenými z účasti na teroristických útokoch z 22. marca 2016. Siedmi zadržaní však v stredu podľa predsedu súdu Laurencea Massarta odmietli zúčastniť na pojednávaní, informuje spravodajca TASR na základe správ belgických médií.

Podľa agentúry Belga sú problémom telesné prehliadky, ktoré musia obvinení absolvovať pred samotným vypočúvaním, čo odmietajú.

Piati obžalovaní Mohamed Abrini, Usama Krayem, Sofien Ayari, Bilal El Makhoukhi a Hervé Bayingana Muhirwa od začiatku súdneho procesu odmietajú opustiť svoju celu. Ďalší dvaja obžalovaní, Salah Abdeslam a Ali El Haddad Asufi, opustili svoju celu a išli do vypočúvacej miestnosti, avšak podľa televíznej stanice RTBF nakoniec sa aj oni odmietli absolvovať telesnú prehliadku.

V stredu na úvod pojednávania tak boli prítomní len bratia Smail a Ibrahim Farisiovci.

Predseda súdu za týchto okolnosti pojednávanie odročil.

Z rovnakého dôvodu bolo súdne pojednávanie prerušené aj v utorok. Povinné telesné prehliadky právnici obžalovaných napadli už koncom decembra, keď získali predbežný príkaz zakazujúci systematické každodenné prehliadky. V utorok viacerí obhajcovia odsúdili nerešpektovanie tohto príkazu, keďže osobné prehliadky, vrátane povinného predklonu väzňov, zostali zachované.

Predseda súdu Massart teraz čaká na vyjadrenie príslušného oddelenia federálnej polície, ktoré tvrdí, že koná na základe nariadenia federálneho ministra spravodlivosti Vincenta Van Quickenbornea. Massart dal v tejto súvislosti predvolať generálneho komisára federálnej polície, aby sa pred súdom vyjadril k tejto záležitosti a bolo umožnené pokračovať vo vypočúvaní obvinených.



(spravodajca TASR Jaromír Novak)