Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Obžalovanú 96-ročnú dôchodkyňu, na ktorú vydali zatykač, prepustili

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Minulý týždeň vo štvrtok o 10.00 h sa Furchnerová mala dostaviť na súd v meste Itzehoe. Predseda senátu Dominik Gross však na úvod procesu vyhlásil, že žena je na úteku.

Berlín 5. októbra (TASR) - Nemecký súd v utorok prepustil 96-ročnú dôchodkyňu a bývalú sekretárku z nacistického koncentračného tábora Stutthof, ktorú zadržali po tom, ako sa minulý týždeň pokúsila ujsť pred súdnym procesom, informovala agentúra AFP.

"Súd pozastavil zatykač a prepustil obžalovanú z väzby pod podmienkou, že bude dodržiavať preventívne opatrenia," uviedla hovorkyňa súdu v meste Itzehoe Frederike Milhofferová.

Hovorkyňa odmietla špecifikovať, o aké preventívne opatrenia ide, avšak je podľa nej "zaistené, že sa obžalovaná zúčastní" na ďalšom pojednávaní. To sa bude konať 19. októbra.

V súčasnosti 96-ročná Irmgard Furchnerová pracovala ako stenografka a sekretárka v nacistickom koncentračnom tábore Stutthof od júna 1943 do apríla 1945. Podľa obžaloby vybavovala všetku korešpondenciu pre veliteľa SS Paula Wernera Hoppeho. Okrem iného písala príkazy na deportáciu a popravu, ktoré jej diktoval Hoppe. Čelí preto obvineniam zo spoluúčasti na vraždách 10.000 ľudí.

Minulý týždeň vo štvrtok o 10.00 h sa Furchnerová mala dostaviť na súd v meste Itzehoe. Predseda senátu Dominik Gross však na úvod procesu vyhlásil, že žena je na úteku. Úrady na ňu preto vydali zatykač.

Dôchodkyňa ráno pred pojednávaním opustila opatrovateľský dom v meste Quickborn neďaleko Hamburgu. Údajne si zavolala taxík a dala sa odviezť na zastávku metra Norderstedt Mitte. O niekoľko hodín ju zadržali o niekoľko kilometrov južnejšie.

V koncentračnom tábor Stutthof, ktorý sa nachádzal na nacistami okupovanom poľskom území v blízkosti mesta Gdansk, zahynulo približne 65.000 ľudí — boli medzi nimi "židovskí väzni, poľskí partizáni či ruskí vojnoví zajatci", píše AFP.