Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Ocenenie aktivít inštitútu NAPS

Pápež Benedikt XVI. pri listovaní knihy Krása zakliata v kove. Foto: NAPS

Maďarský prezident Áder oceňuje aktivity inštitútu NAPS.

Bratislava 17. októbra (TASR-OTS) - "Prezident Áder veľmi oceňuje snaženia inštitútu (NAPS) vykonané v záujme prehlbovania dialógu a tolerancie medzi rozličnými náboženstvami a kultúrami. Vaše podujatia, ktorých sa zúčastňujú významní hostia, signalizujú význam Vašich cieľov a angažovanosť organizátorov," uvádza v oficiálnom liste adresovanom zakladateľovi Inštitútu Naše Aktivity Pre Slovensko, Petrovi Solejovi, Šándorov palác v Budapešti.

Najvyšší predstaviteľ Maďarska ním zároveň potvrdil prijatie daru, výtlačku z reprezentačnej knihy Krása zakliata v kove, piatej monografie Petra Soleja, ktorú vydal ako najmladší autor odbornej knihy. „Dovoľte vyjadriť gratuláciu Jeho Excelencie (prezidenta Ádera) k tejto vynikajúcej knihe, veľmi unikátnej zbierke moderného diela slovenskej mincovne v Kremnici,“ uvádza sa v liste. Knihu, ktorá je venovaná pamiatke troch návštev blahoslaveného pápeža Jána Pavla II. na Slovensku, doteraz od autora prijali viaceré autority z domova i zo zahraničia. Medzi nimi všetci novodobí slovenskí prezidenti, český prezident Václav Klaus, jordánsky kráľ Abdullah II., nórsky kráľ Harald V., španielsky kráľ Juan Carlos I. i pápež Benedikt XVI. „Teším sa, že sa aj touto formou môže pozitívne zviditeľňovať dielo najstaršej, nepretržite pracujúcej mincovne na svete,“ uviedol pre médiá Solej.

Inštitút Naše Aktivity Pre Slovensko (NAPS) zakladal pred ôsmymi rokmi s cieľom realizácie činnosti v oblasti aktuálnych a spoločnosťou diskutovaných tém. Nosnými oblasťami práce NAPS sa tak stalo vzdelávanie, kultúra, postavenie žien v spoločnosti a najmä prehlbovanie dialógu a tolerancie medzi národmi a náboženstvami. „Našou najväčšou každoročnou aktivitou je medzinárodný ekumenický koncert, ktorého ôsmy ročník sa uskutočnil len pred pár dňami v Košiciach za osobnej účasti legáta jordánskeho princa. Výťažok z podujatia, na ktorom sa prezentovali umelci zo Slovenska, Česka, Maďarska, Ruska i Jordánska, putuje na nákup potravinovej pomoci pre nemajetné rodiny postihnuté krízou v Sýrii,“ uviedol zakladateľ inštitútu.

Mimovládna organizácia pripravuje momentálne v spolupráci s Banskobystrickým samosprávnym krajom a Univerzitou Mateja Bela aj ďalší okrúhly stôl na tému postavenia žien v spoločnosti. 9. novembra sa na akademickej pôde v Banskej Bystrici stretnú viaceré ženy, ktoré rozhodujú, aby prostredníctvom debaty a diskusie prispeli k rodovej rovnosti. „Tentoraz naše pozvanie prijala bývalá predsedníčka maďarského parlamentu Katalin Szili, úradujúca podpredsedníčka Národnej rady SR Jana Laššáková, veľvyslankyňa holandskej kráľovnej na Slovensku Daphne Bergsma i najmladšia europoslankyňa zo strednej Európy Katarína Neveďalová,“ informoval Solej. Počas okrúhleho stola odprednáša predsedníčka Štatistického úradu SR Ľudmila Benkovičová informácie o postavení žien vo sfére riadenia optikou štatistických údajov. Moderátorkou medzinárodného podujatia bude manželka šéfa slovenskej diplomacie Jarmila Lajčáková Hargašová.

Kontakt: info@naps.sk