Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Ochoreniu COVID-19 podľahlo v USA už viac ako 600.000 ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden si v utorok pripomenul tento smutný míľnik vývoja pandémie v USA a opätovne vyzval Američanov, aby sa dali zaočkovať, ak to ešte neurobili.

Washington 15. júna (TASR) - Na ochorenie COVID-19 zomrelo v USA už viac ako 600.000 ľudí. Vyplýva to z najnovších údajov americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa, o ktorých v utorok informovala agentúra AFP.

Americký prezident Joe Biden si v utorok pripomenul tento "smutný míľnik" vývoja pandémie v USA a opätovne vyzval Američanov, aby sa dali zaočkovať, ak to ešte neurobili.

Joe Biden síce pripustil, že denné prírastky počtu obetí sa za posledné mesiace výrazne znížili, avšak Spojené štáty podľa neho v dôsledku pandémie stále "strácajú priveľa životov".

"Ešte stále máme čo robiť, aby sme tento vírus porazili. Zatiaľ nemôžeme poľaviť," apeloval na svojich spoluobčanov Biden.

Americké úrady spustili masové očkovanie vlani v decembri. Vakcinačná kampaň kulminovala v apríli, keď zdravotníci v priebehu jedného dňa podali aj viac ako štyri milióny dávok, píše AFP. Odvtedy sa však tempo očkovania v krajine výrazne spomalilo.

Najmenej jednou dávkou vakcíny bolo v USA zaočkovaných zhruba 174 miliónov obyvateľov, čo predstavuje okolo 52 percent tamojšej populácie.

Biden si stanovil dátum 4. júla - teda sviatok Dňa nezávislosti - ako termín, dokedy bude aspoň prvou dávkou vakcíny zaočkovaných 70 percent z vyše 300 miliónov obyvateľov USA. Podľa posledných prognóz sa však tento cieľ nepodarí splniť, dopĺňa AFP.