Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Ochrancovia prírody v Kongu chcú zmeniť rozhodnutie o pytliactve

Ilustračné foto. Foto: TASR/ap

Na miestnom trhu sa teraz kilogram slonoviny predáva po 600 dolárov, mláďa gorily možno kúpiť za 100 000 dolárov, koža okapie alebo leoparda stojí 40 000 dolárov.

Kinshasa 23. júla (TASR) – Konžský inštitút pre ochranu prírody (ICCN) vo štvrtok vyzval vládu, aby zrušila svoje rozhodnutie, ktorým v Konžskej demokratickej republike (KDR) de facto povolila pytliactvo. Podľa ICCN vláda týmto rozhodnutím podkopáva úsilie o ochranu a záchranu ohrozených druhov.

Ako informovala agentúra AFP, ministerstvá životného prostredia a financií v KDR sa vlani v júli dohodli, že v krajine povolia lov, držbu a predaj chránených druhov výmenou za zaplatenie príslušného poplatku, čím podľa ICCN v skutočnosti liberalizovali pytliactvo.

„ICCN žiada zrušenie tohto dekrétu, pretože na základe tohto opatrenia na maximalizáciu výnosov (pre štát) už ICCN nemôže vykonávať činnosti súvisiace s ochranou ohrozených druhov,“ uviedol počas tlačovej konferencie generálny riaditeľ ICCN Cosma Wilungula.

Dodal, že „ICCN dnes nemôže nikoho zatknúť za nelegálne držanie slonoviny alebo kože okapie, pretože v KDR už de facto nedochádza k nelegálnemu obchodovaniu s chránenými druhmi".

Podľa rozhodnutia ministerstiev je teraz možné uloviť napr. slona pralesného, ak lovec štátu zaplatí 2850 dolárov. Za odchytenie tohto slona sa platí 1860 dolárov, v prípade gorily horskej je to 1545 dolárov. Ak ju lovec usmrtí, využije na konzumáciu alebo predá, zaplatí 1925 dolárov.

Podľa Wilungula vládne nariadenia tohto druhu priamo nabádajú k pytliactvu, keďže trestný čin nezákonného obchodovania s chránenými druhmi už v podstate neexistuje.

Wilungula varoval, že ak toto nariadenie bude platiť aj naďalej, podporovatelia prestanú do KDR každoročne poukazovať okolo 32 miliónov dolárov určených na ochranu ohrozených druhov.

Uviedol, že na miestnom trhu sa teraz kilogram slonoviny predáva po 600 dolárov, mláďa gorily možno kúpiť za 100.000 dolárov, koža okapie alebo leoparda stojí 40.000 dolárov.

Agentúra AFP pripomenula, že Výbor pre svetové dedičstvo UNESCO v júli vyradil rozsiahly národný park Salonga zo zoznamu ohrozených lokalít, pričom ocenil snahy KDR o ochranu tamojšej fauny, okrem iných aj slonov pralesných a šimpanzov bonobo.