Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Očkovací tím sa znova stal terčom útoku v Pakistane

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Pri útoku zomrel najmenej jeden policajt. K incidentu došlo v prvý deň posledného kola očkovania obyvateľstva v Badžaure, pri hraniciach Pakistanu s Afganistanom.

Islamabad 20. mája (TASR) - Najmenej jeden príslušník kmeňovej polície prišiel dnes o život, keď neznámy ozbrojenec zaútočil na vakcinačný tím, ktorý na severozápade Pakistanu očkoval proti obrne. Informovali o tom miestne úrady.

K incidentu došlo v prvý deň posledného kola očkovania obyvateľstva v Badžaure, ktorý je jednou zo siedmich kmeňových oblastí ležiacich pri hraniciach Pakistanu s Afganistanom.

Členovia očkovacieho tímu z incidentu vyviazli bez zranení, o život prišiel príslušník polovojenskej jednotky, ktoré dozerajú na situáciu v relatívne menej problémovej časti Pakistanu, kde však podľa predpokladov majú útočisko militanti napojení na fundamentalistické hnutie Taliban.

Zdravotnícke úrady v oblasti si vytýčili cieľ zaočkovať v oblasti Badžaur proti obrne viac ako 230.000 detí mladších ako päť rokov.

Hnutie Taliban však dlhodobo vystupuje proti očkovaniu voči detskej obrne a označuje ho za západný komplot. Povstalci tento rok zakázali očkovanie v nimi ovládaných kmeňových oblastiach na severozápade Pakistanu.

Miestne konzervatívne obyvateľstvo verí aj informáciám, že vakcína obsahuje výťažok z tkanív ošípaných, ktorých požívanie majú moslimovia prísne zakázané. Medzi Pakistancami sa tiež šíria fámy, podľa ktorých podávané vakcíny zapríčiňujú neplodnosť. Dôveryhodnosť kampane v Pakistane oslabila aj skutočnosť, že pakistanský lekár Šakíl Afrídí v roku 2011 využil očkovanie na to, aby pomohol Spojeným štátom vypátrať v meste Abbottabad úkryt vodcu al-Káidy Usámu bin Ládina.