Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Očkovanie proti COVID-19 sa v Nemecku zrýchlilo po zapojení lekárov

Rodinný lekár Karl Schorn očkuje svoju pacientku Nicole Brusselärsovú vakcínou od konkorzia Pfizer/Biontech 8. apríla 2021 v Berlíne. Foto: TASR/AP

Minimálne prvou dávkou je zaočkovaných už 13,8 percenta obyvateľov.

Berlín 8. apríla (TASR) - Počet dávok vakcíny proti novému koronavírusu podaných v priebehu jedného dňa sa v Nemecku prudko zvýšil po tom, čo sa do očkovania zapojili i praktickí lekári. V stredu, keď vo väčšine spolkových krajín Nemecka spustili očkovanie i v 35.000 ambulanciách všeobecných lekárov, bolo aplikovaných približne 656.000 dávok. Predtým počet dávok podaných za deň nikdy nepresiahol 367.000, informovala agentúra DPA.

Od začiatku očkovacej kampane v decembri podali v Nemecku 16,26 milióna dávok vakcín proti covidu. Minimálne prvou dávkou je tak zaočkovaných už 13,8 percenta obyvateľov a obe dávky dostalo 5,7 percenta ľudí.

Veľké rozdiely sú však medzi jednotlivými spolkovými krajinami - prvenstvo patrí Brémam, kde prvú dávku dostalo už 16,5 percenta ľudí. Vyše 15 percent bolo prvou dávkou zaočkovaných i v Sársku, Šlezvicku-Holštajnsku, Brandenburgu a Durínsku. Metropola Berlín je na úrovni 14 percent. Najnižšiu mieru zaočkovanosti (12,5 percenta) evidujú v Meklenbursku-Predpomoransku.

Ambulancie všeobecných lekárov majú počas prvého týždňa dostať celkom 940.000 dávok, čo predstavuje približne 26 dávok vakcíny na jednu ambulanciu. Niektorí z týchto lekárov začali očkovať už od utorka. V týždni od pondelka 26. apríla by sa mal počet dávok očkovacej látky dodaných ambulanciám zvýšiť až na viac ako tri milióny.