Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Očkovanie proti koronavírusu odmieta polovica obyvateľov Pakistanu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V krajine bolo zatiaľ infikovaných viac ako pol milióna osôb, približne 11.000 z nich ochoreniu podľahlo.

Islamabad 28. januára (TASR) - Takmer polovica Pakistancov sa nechce dať zaočkovať, vyplýva z prieskumu agentúry Gallup Pakistan, ktorý uskutočnila po oznámení vlády o plánovanom začiatku očkovania na budúci týždeň. Uviedla agentúra DPA.

V prieskume agentúry sa 49 percent respondentov vyjadrilo, že by sa rozhodli očkovania nezúčastniť, pretože deklarovanú hrozbu nákazy koronavírusom považujú za prehnanú.

Agentúra zverejnila výsledok vo štvrtok po tom, čo vláda oznámila, že od budúceho týždňa začne s očkovaním takmer pol milióna zdravotníckych pracovníkov prvou dávkou vakcíny od spoločnosti Sinopharm. Čína chce krajine darovať pol milióna dávok. 

Pakistanský liekový regulačný úrad (DRAP) už schválil vakcínu európskeho výrobcu AstraZeneca a ruskú vakcínu Sputnik V. Zaočkovať sa však chce iba 38 percent Pakistancov.

Výskum poukazuje na podobné pochybnosti, ktoré sa v súvislosti s očkovaním v krajine vyskytli a ovplyvnili tak boj proti detskej obrne. Tá už bola vo zvyšku sveta potlačená, stále sa však vyskytuje v Pakistane a v susednom Afganistane. 

V krajine bolo zatiaľ infikovaných viac ako pol milióna osôb, približne 11.000 z nich ochoreniu podľahlo.