Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Od apríla kvôli bojom vysídlili viac ako 440 000 ľudí v Sýrii

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Od konca apríla bolo zo severnej časti provincie Hamá a z južnej časti provincie Idlib vysídlených viac ako 440.000 ľudí, uvádza sa v správe OCHA.

Bejrút 26. júla (TASR) - Viac ako 440.000 ľudí v severnej Sýrii bolo za posledné tri mesiace vysídlených po tom, ako vláda zintenzívnila letecké útoky na územiach ovládaných povstalcami. Informoval o tom v piatok Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA).

Od konca apríla bolo zo severnej časti provincie Hamá a z južnej časti provincie Idlib vysídlených viac ako 440.000 ľudí, uvádza sa v správe OCHA. Vnútorne vysídlené osoby žijú v centrách a táboroch, ktoré sú preplnené, a mnoho ľudí je nútených zostať pod šírim nebom.

Severozápad Sýrie kontrolujú džihádisti. Spadá sem veľká časť provincie Idlib, ako aj priľahlé časti provincií Hamá a Aleppo.

Samotnú provinciu Idlib však pred rozsiahlou ofenzívu sýrskych vládnych síl chránila dohoda o prímerí, ktorú vlani v septembri dosiahlo Rusko, spojenec Damasku, s Tureckom, ktoré podporuje povstalcov.

Región, v ktorom žijú približne tri milióny ľudí, sa však opäť stal terčom čoraz častejších útokov zo strany sýrskeho režimu od januára 2019, keď kontrolu nad ním prevzali militanti z hnutia Hajat Tahrír aš-Šám (HTS), niekdajšej sýrskej odnože extrémistickej organizácie al-Káida.

OSN: Letecké útoky v Sýrii si vyžiadali za 10 dní najmenej 100 civilných obetí


Životy najmenej 103 civilistov vrátane 26 detí si v minulých 10 dňoch vyžiadali letecké útoky sýrskej vlády a jej spojencov na školy, nemocnice, trhoviská a pekárne. Informovala o tom v piatok vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová.

"Ide o civilné objekty a zdá sa vysoko nepravdepodobné, že vzhľadom na pretrvávajúci formát takýchto útokov boli všetky zasiahnuté náhodne," uviedla Bacheletová a dodala, že zvyšujúci sa počet obetí sa stretáva so "zjavnou medzinárodnou ľahostajnosťou".

Sýrske vládne sily prezidenta Bašára Asada podporované ruskými vzdušnými silami spustili koncom apríla 2019 rozsiahlu ofenzívu v provincii Idlib a priľahlých oblastiach, ktoré sú poslednými veľkými baštami povstalcov. Od jej začiatku zahynulo podľa mimovládnej organizácie Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) približne 2600 ľudí vrátane viac ako 700 civilistov. Svoje domovy muselo opustiť viac než 400.000 obyvateľov.

Sýrska vláda aj jej ruský spojenec, ktorého letectvo prispelo v minulých rokoch rozhodujúcou mierou k vojenským úspechom Damasku, popiera, že by si vyberalo za cieľ civilistov alebo civilnú infraštruktúru, pripomína agentúra Reuters.