Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Od februára zatkli v Rusku vyše 16.000 odporcov vojny

Žena používa svoj mobilný telefón, keď prechádza okolo billboardu s portrétom ruského vojaka a nápisom „Sláva hrdinom Ruska“ v Petrohrade, Rusko, v sobotu 20. augusta 2022. Foto: TASR/AP

Prevažnú väčšinu z vyše 16.400 ľudí zadržali v priebehu prvých dvoch mesiacov invázie.

Londýn/Moskva 25. augusta (TASR) - Od februárového vpádu ruskej armády na Ukrajinu zatkli v Rusku viac než 16.000 ľudí, ktorí protestovali proti vojne. Informovala o tom popredná ruská ľudskoprávna organizácia OVD-Info, uviedla televízia BBC.

Podľa údajov OVD-Info bolo od februára zadržaných približne 16.437 ľudí za pouličné protesty proti vojne na Ukrajine, alebo súvisiace komentáre na sociálnych sieťach.

Uvedené číslo zahŕňa aj osoby, ktoré tzv. špeciálnu operáciu na Ukrajine nazývali vojnou, čo je v Rusku zakázané.

Prevažnú väčšinu z vyše 16.400 ľudí zadržali v priebehu prvých dvoch mesiacov invázie. Podľa BBC to naznačuje, že sa ruským úradom tvrdými represiami zrejme podarilo prejavy odporu voči vojne potlačiť.

Tento týždeň zatkli v Rusku opozičného politika Jevgenija Rojzmana, bývalého primátora Jekaterinburgu, ktorý je známym kritikom Kremľa aj ruskej invázie na Ukrajinu. Vyšetrujú ho pre "diskreditáciu ruskej armády".