Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Od júla do septembra v Afganistane zabili alebo zranili tisíce ľudí

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ide o 42-percentný nárast v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška.

Kábul 17. októbra (TASR) - Počet civilistov zabitých a zranených vo vojne v Afganistane v období od júla do septembra tohto roka je "bezprecedentný". Vyplýva to z novej správy Asistenčnej misie OSN v Afganistane (UNAMA), z ktorej vo štvrtok citovala agentúra AFP.

V období medzi 1. júlom a 30. septembrom tohto roka v krajine zabili 1174 a zranili 3139 civilistov, sumarizuje UNAMA. Ide o 42-percentný nárast v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška.

Správa, ktorá tiež mapuje násilie počas celého roku 2019, zdôrazňuje, ako "sú Afganci už mnoho rokov vystavení extrémnej miere násilia" napriek prísľubom všetkých ozbrojených strán konfliktu v krajine "zabrániť ujme civilistov a zmierniť ju".

"Civilné obete sú úplne neprijateľné," uviedol osobitný splnomocnenec generálneho tajomníka OSN pre Afganistan Tadamiči Jamamoto a dodal, že OSN poukazuje na dôležitosť rozhovorov vedúcich k prímeriu a trvalému politickému urovnaniu.

"Následky konfliktu v Afganistane sú pre civilistov hrozné," skonštatovala v tejto súvislosti šéfka ľudskoprávnej monitorovacej misie OSN Fiona Frazerová.