Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Od nedele nebude stačiť potvrdenie o 1. dávke očkovania proti covidu

Rakúski vojaci v ochranných odevoch počas prvého hromadného dobrovoľného testovania na nový druh koronavírusu vo Viedni. Foto: TASR/AP

Výnimku z nového pravidla budú mať ľudia zaočkovaní jednodávkovou vakcínou Johnson & Johnson.

Viedeň 12. augusta (TASR) - Rakúsko od nedele 15. augusta sprísni pravidlá týkajúce sa vakcinácie proti koronavírusu. Za zaočkovanú osobu už nebude považovaný aj ten, kto dostal iba prvú dávku vakcíny - potrebné budú obe. Uvádza sa to na webstránke rakúskej vlády www.oesterreich.gv.at.

Dosiaľ postačovalo predložiť potvrdenie o zaočkovanosti jednou dávkou niektorej zo schválených vakcín od výrobcov Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Sinopharm alebo Sinovac. Od podania vakcíny muselo však uplynúť najmenej 22 a najviac 90 dní.

Výnimku z nového pravidla budú mať ľudia zaočkovaní jednodávkovou vakcínou Johnson & Johnson.

Ako pripomína portál merkur.de., v Rakúsku naďalej platí pravidlo troch potvrdení - o očkovaní, prekonaní covidu v uplynulom polroku alebo o absolvovaní testu na koronavírus. V poslednom prípade sa vyžaduje výsledok test PCR, ktorý nie je starší ako 72 hodín, alebo antigénového nie staršieho ako 48 hodín.

Jedným z uvedených potvrdení je potrebné sa preukazovať okrem iného pri vstupe do Rakúska, v gastronómii, pri využívaní služieb týkajúcich sa starostlivosti o telo, v hoteloch a ubytovacích zariadeniach, voľnočasových centrách, ako aj v zájazdových autobusoch či na výletných lodiach.

Od stredy začali platiť prísnejšie opatrenia v spolkovej krajine Tirolsko, ktorá je obľúbenou dovolenkovou destináciou. Pre vysoký počet nových prípadov nákazy napríklad východné Tirolsko obnovilo povinnosť nosenia respirátorov FFP2 v obchodoch a na hromadných podujatiach.