Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Od pondelka bude v ČR tretia dávka vakcíny pre všetkých nad 30 rokov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

U ľudí vo veku nad 18 rokov by sa o prípadnej zmene očkovacieho harmonogramu malo rozhodovať v polovici januára, povedal český minister zdravotníctva Válek.

Praha 22. decembra (TASR) - Na tretiu dávku vakcíny proti ochoreniu COVID-19 už budú môcť v Česku chodiť päť mesiacov po druhej dávke aj ľudia vo veku nad 30 rokov. Zmena začne platiť od pondelka 27. decembra. V stredu po zasadnutí vlády to oznámili minister zdravotníctva Vlastimil Válek (TOP 09) a premiér Petr Fiala (ODS). Informoval o tom spravodajský portál Novinky.cz.

Dosiaľ mohli ísť na preočkovanie po piatich mesiacoch ľudia vo veku nad 45 rokov, pre mladšie skupiny sa mal systém otvoriť v priebehu januára.

U ľudí vo veku nad 18 rokov by sa o prípadnej zmene očkovacieho harmonogramu malo rozhodovať v polovici januára, povedal Válek.

V niektorých očkovacích centrách v Česku vychádzali v ústrety aj mladším ľuďom a ak mali centrá voľné kapacity, podali im tretiu dávku za splnenia podmienky piatich mesiacov od očkovania – toto odporúčajú i vakcinológovia. Niektorí ľudia však boli vzhľadom na nastavené pravidlá aj odmietnutí.

V ČR sa na preočkovanie používajú mRNA vakcíny od spoločností Pfizer/BioNTech a Moderna bez ohľadu na to, či bol daný človek najprv očkovaný jednou zo spomínaných vakcín alebo očkovacou látkou od AstraZenecy či jednodávkovou vakcínou Janssen od firmy Johnson & Johnson, pripomenuli Novinky.cz.