Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Od pondelka platia nové výnimky zo zákazu vychádzania

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zmiernenie opatrení v piatok (16. 4.) schválila vláda.

Bratislava 19. apríla (TASR) - Od pondelka platia nové výnimky zo zákazu vychádzania. Cesta do prírody a na individuálnu rekreáciu je možná aj medzi okresmi s podmienkou najviac sedemdňového negatívneho testu v prípade okresu vo štvrtom stupni varovania. Navštíviť možno obchody, múzeá, galérie, knižnice, zoologické, botanické záhrady, plavárne. Otvárajú sa kurzy autoškoly, umožnili sa návštevy bohoslužieb, plavární a športovísk. Väčšina nových výnimiek je podmienená negatívnym testom.

Zmena podmienok zrušila povinnú prácu z domu, po novom je odporúčaná. Rozhodnutie je na zamestnávateľovi. Na cestu do zamestnania je naďalej potrebné potvrdenie s určením pracovnej doby a miesta výkonu práce. Zamestnanci škôl potrebujú najviac sedemdňový negatívny test. Pri ostatných zamestnaniach záleží platnosť testu od zaradenia okresu podľa COVID automatu. V IV. alebo III. stupni varovania platí najviac sedemdňový, v II. stupni varovania 14-dňový a v I. stupni varovania 21-dňový test.

Bez testu je v čase od 5.00 do 20.00 h možný nákup nevyhnutných životných potrieb, napríklad potravín, drogérie, liekov či pohonných látok. Rovnaké podmienky budú platiť aj pri návšteve bohoslužieb.

Do maloobchodných predajní alebo prevádzok je potrebný negatívny najviac sedemdňový test. Preukázať sa ním treba aj na plavárni alebo inej vodnej ploche, v múzeách, galériách, knižniciach, botanických záhradách či zoo, ale aj na kurze v autoškole. Všetky aktivity sú obmedzené od 5.00 do 20.00 h.

Časovo obmedzený je tiež pobyt v prírode a individuálny šport, pohybovať sa však možno aj mimo okresu. V čiernych okresoch je potrebný test, aktuálne sa to netýka žiadneho. Vyžaduje sa tiež pri individuálnej rekreácii či rekreácii členov spoločnej domácnosti.

Alternatívou k negatívnemu testu je očkovanie proti ochoreniu COVID-19. V prípade mRNA vakcíny sa bude akceptovať 14 dní po druhej dávke, pri vektorovej vakcíne musia uplynúť štyri týždne po prvej dávke. Test nepotrebujú ani osoby zaočkované prvou dávkou, ktoré prekonali v posledných 180 dňoch ochorenie COVID-19 a majú o tom potvrdenie. Náhradou testu je tiež potvrdenie o prekonaní ochorenia nie staršie ako 180 dní. Výnimku z povinného testu majú tiež osoby, ktorým ho zdravotný stav alebo kontraindikácia neumožňuje absolvovať.

Zmiernenie opatrení v piatok (16. 4.) schválila vláda. Detailné pravidlá pre otvorenie prevádzok či realizáciu hromadných podujatí vrátane športu upravuje vyhláška Úradu verejného zdravotníctva SR.

Zákaz vychádzania platí do odvolania, najneskôr do konca núdzového stavu, teda uplynutím 28. apríla 2021. Medzi 1.00 a 5.00 h neplatí.


Slovensko prechádza v rámci COVID automatu z čiernej do bordovej fázy



Slovensko od pondelka prechádza v rámci COVID automatu z čiernej do bordovej fázy. Žiadny okres nie je v čiernej zóne. V bordovej zóne ich je 27, v červenej 41 a v ružovej štyri. Aktualizáciu rozdelenia okresov podľa rizikovosti schválila v rámci COVID automatu vláda na svojom rokovaní 14. apríla.

V treťom stupni varovania sú okresy Bánovce nad Bebravou, Bytča, Čadca, Dolný Kubín, Gelnica, Humenné, Ilava, Krupina, Kysucké Nové Mesto, Levoča, Lučenec, Martin, Myjava, Nové Mesto nad Váhom, Poltár, Poprad, Považská Bystrica, Púchov, Revúca, Ružomberok, Senica, Snina, Stará Ľubovňa, Trenčín, Turčianske Teplice, Tvrdošín a Žilina.

V druhom stupni varovania sú okresy Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Bardejov, Bratislava I - V, Brezno, Detva, Dunajská Streda, Galanta, Hlohovec, Kežmarok, Komárno, Košice I - IV, Košice-okolie, Levice, Liptovský Mikuláš, Malacky, Medzilaborce, Michalovce, Námestovo, Partizánske, Pezinok, Piešťany, Prešov, Prievidza, Rimavská Sobota, Rožňava, Sabinov, Šaľa, Senec, Skalica, Sobrance, Spišská Nová Ves, Stropkov, Svidník, Trebišov, Trnava, Veľký Krtíš, Vranov nad Topľou, Žarnovica, Žiar nad Hronom a Zvolen.

V prvom stupni varovania sú okresy Nitra, Nové Zámky, Topoľčany a Zlaté Moravce.



Kiná či divadlá zostávajú zatvorené, pre obchody aj kostoly platia obmedzenia



Naďalej zostávajú zatvorené prírodné a umelé kúpaliská, prevádzky poskytujúce wellness či fitnescentrá. Tiež prevádzky divadelných, hudobných, filmových alebo iných umeleckých predstavení. Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, ktorá od pondelka upravuje režim prevádzok a organizáciu hromadných podujatí.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR


Obchodné domy musia zabezpečiť uzavretie sedacích sekcií a detských kútikov. "Cieľom tohto kroku je, aby sa ľudia v priestoroch obchodných domov nezdržiavali nad rámec času nevyhnutného na nákup," uviedla pre TASR hovorkyňa ÚVZ Daša Račková. Prevádzky verejného stravovania môžu vydávať jedlá so sebou alebo formou donáškovej služby.

Zariadenia prevádzok starostlivosti o ľudské telo budú musieť po každom zákazníkovi dezinfikovať pracovné miesto. Majú tomu prispôsobiť aj časový harmonogram prevádzky. "Toalety budú musieť byť vybavené tekutým mydlom a papierovými utierkami," spresnila. Na čas nevyhnutný na úpravy v tvárovej časti si v týchto prevádzkach bude môcť zákazník dočasne zložiť respirátor.

Hygienici upozorňujú, že maximálny počet zákazníkov v prevádzke je jedna osoba na 15 štvorcových metrov z plochy určenej pre zákazníkov. "Ak plocha určená pre zákazníkov nedosahuje 15 štvorcových metrov, môže byť v prevádzke naraz len jeden zákazník," podotkla s tým, že v platnosti zostávajú aj vyhradené nákupné hodiny pre seniorov a ťažko zdravotne postihnutých so sprievodom. A to od 9.00 do 11.00 h.

Múzeá, galérie a výstavné siene môžu organizovať výlučne individuálne prehliadky. Hromadné podujatia sa povoľujú do šiestich osôb.

V prípade bohoslužieb, obradov krstu, cirkevných i civilných obradov sobáša a pohrebu nesmie počet návštevníkov v kostole alebo obdobnom priestore v jednom okamihu prekročiť koncentráciu jeden návštevník na 15 štvorcových metrov z plochy priestoru určeného pre návštevníkov. "Ak táto plocha nedosahuje 90 štvorcových metrov, môže sa tu nachádzať najviac šesť návštevníkov," doplnila s tým, že do počtu zúčastnených sa nezapočítavajú deti do desiatich rokov v sprievode dospelej osoby.

V prípade športových podujatí sa po novom do limitu počtu osôb nezapočítava jeden tréner.


Pre výučbu autoškôl, prevádzky taxislužieb, hotely a vleky platia nové pravidlá



Od pondelka platia nové podmienky praktickej výučby v autoškolách, prevádzkovania taxislužieb, fungovania lanoviek a vlekových dráh, ako aj presné pravidlá pre hotely. Upravuje ich vyhláška Úradu verejného zdravotníctva SR o režime prevádzok a organizácii hromadných podujatí.

Ilustračné foto.
Foto: TASR - Štefan Puškáš


Praktická výučba v autoškolách bude od pondelka umožnená, avšak za určitých podmienok. Účastníci kurzu aj inštruktor musia mať na nose i ústach respirátor bez výdychového ventilu, po každom výcviku vedenia vozidla a výcviku na trenažéri musí byť interiér – najmä volant a rýchlostná páka – vydezinfikovaný a pri výcviku na vedenie motocyklov musí mať každý z frekventantov kurzu vlastnú prilbu a ostatné ochranné pomôcky.

Počas výučby teórie a konania záverečných skúšok musí byť v učebni aspoň dvojmetrová vzdialenosť medzi účastníkmi, čo sa nevzťahuje na inštruktora, lektora a skúšobného komisára. Takisto počas praktického výcviku nesmie byť vo vozidle okrem inštruktora a účastníka kurzu žiadna ďalšia osoba okrem komisára počas záverečných skúšok.

Čo sa týka lanoviek a vlekov, prevádzka kabínových lanoviek naďalej nie je povolená. Pri využívaní lanoviek a vlekov musia mať všetci negatívny výsledok antigénového alebo RT-PCR testu na ochorenie COVID-19 nie starší ako 48 hodín, čo neplatí pre deti do 10 rokov. Hygienické zariadenia musia byť vybavené tekutým mydlom a papierovými utierkami a takisto sa musia dezinfikovať každú hodinu.

V prípade hotelov a podobných krátkodobých ubytovacích služieb musí každý ubytovaný klient starší ako desať rokov pri ubytovaní predložiť negatívny výsledok testu nie starší ako 72 hodín. Konzumácia jedál a nápojov v spoločných priestoroch nebude povolená, donáška do izby povolená bude. Hygienické zariadenia aj v tomto prípade musia byť vybavené tekutým mydlom a papierovými utierkami. Maximálna kapacita izieb je stanovená na dve dospelé osoby alebo členov jednej domácnosti.

V prípade taxislužieb je stanovená podmienka, že cestujúci môžu sedieť najviac dvaja v jednom rade.

Predlžuje sa dĺžka výnimky po prekonaní ochorenia COVID-19



Výnimka týkajúca sa časového intervalu po prekonaní ochorenia COVID-19 sa predlžuje z troch mesiacov na 180 dní. Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, ktorá od pondelka upravuje vstup do prevádzok a priestorov zamestnávateľa.

Rozširujú sa aj možnosti vstupu do prevádzok pre zaočkovaných proti novému koronavírusu bez potreby negatívneho testu na ochorenie. Nebudú ho potrebovať osoby po druhej dávke mRNA vakcíny, keď od zaočkovania uplynulo viac ako 14 dní. Tiež osoby po prvej dávke vektorovej vakcíny, keď od zaočkovania uplynuli viac ako štyri týždne.

Výnimka bude platiť aj pre osoby po prvej dávke vakcíny, ak od jej aplikácie uplynulo minimálne 14 dní a bola podaná v intervale do 180 dní od prekonania ochorenia COVID-19. "Uvedené (všetky tri vymenované možnosti) platí pre vstup do prevádzok aj pre vstup zamestnancov do priestorov zamestnávateľa," spresnila pre TASR hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková.

Vyhláška ďalej reflektuje na uznesenie vlády SR zavedením výnimky pre vstup do zariadení za účelom účasti na bohoslužbe a individuálnej duchovnej starostlivosti. "Návšteva týchto zariadení nie je podmienená preukazovaním sa negatívnym výsledkom testu," doplnila s tým, že ostatné ustanovenia vo vyhláške zostávajú v platnosti v doterajšom znení.