Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

FOTO:Od teroristického útoku na letisku Domodedovo uplynie desať rokov

Muž zapaľuje sviečku na železničnej stanici ako spomienku na obete včerajšieho výbuchu bomby na moskovskom letisku Domodedovo, 25. januára 2011 v Petrohrade, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Na ruskom letisku sa v čase explózie nachádzalo aj päť Slovákov - medzi nimi herci Zuzana Fialová a Ľuboš Kostelný so sestrou, ktorí sa ocitli v blízkosti výbuchu.

Moskva 24. januára (TASR) - Celým Ruskom otriasol teroristický útok, ku ktorému došlo pred takmer desiatimi rokmi na moskovskom letisku Domodedovo. Zahynulo pri ňom 37 ľudí, z toho osem cudzincov. Ďalších viac ako 170 ľudí bolo zranených, medzi nimi aj dvaja slovenskí herci Zuzana Fialová a Ľuboš Kostelný. V nedeľu 24. januára uplynie od týchto tragických udalostí desať rokov.

Atentátnik prišiel na letisko Domodedovo 68 minút pred výbuchom. Viac ako hodinu hľadal najvhodnejšie miesto, až ho napokon našiel v hale medzinárodných príletov. Tesne pred tým ako sa odpálil, podľa očitých svedkov zakričal: "Všetkých vás zabijem!"

Nálož explodovala 24. januára 2011 o 16.32 h miestneho času. Prvá informácia o výbuchu sa objavila na sociálnych sieťach o 16.38 h: "Modlite sa, u nás v práci, na letisku Domodedovo, vybuchla bomba."

Na archívnej snímke zranený muž po výbuchu na moskovskom letisku Domodedovo 24. januára 2011.
Foto: TASR/AP


Priamo v hale príletov zabil výbuch 35 ľudí, ďalší dvaja podľahli zraneniam v nemocnici. Explózia zranila 172 osôb, z ktorých 86 museli hospitalizovať.

Na letisku sa v čase explózie nachádzalo aj päť Slovákov - medzi nimi herci Zuzana Fialová a Ľuboš Kostelný so sestrou, ktorí sa ocitli v blízkosti výbuchu. Zuzana Fialová bola zranená a následne hospitalizovaná v nemocnici. Deň po explózii vyhľadal lekárske ošetrenie aj Ľuboš Kostelný – v nemocnici sa podrobil chirurgickému zákroku, pri ktorom mu odstránili z nohy šrapnel. 

Na archívnej snímke vyšetrovatelia stoja pred obeťou výbuchu na moskovskom letisku Domodedovo 24. januára 2011.
Foto: TASR/AP


Samovražedným atentátnikom bol 20-ročný Magomed Jevlojev z Ingušska. Explóziu spôsobilo improvizované výbušné zariadenie, ktoré obsahovalo rôzne kovové úlomky - kúsky rúr, skrutky i matice a zodpovedalo 5 kg TNT.

Vzápätí po tragickej udalosti sa objavili informácie, že za útokom stoja islamskí teroristi z Čečenska a Dagestanu a že motívom mal byť konflikt v týchto ruských autonómnych republikách ležiacich na severe Kaukazu. Na druhý deň po tragédii však premiér Vladimir Putin vyhlásil, že Čečensko sa na teroristickom útoku nepodieľalo.

Na archívnej snímke ruský premiér Vladimir Putin počas návštevy nemocnice, v ktorej sú hospitalizovaní zranení zo včerajšieho výbuchu na moskovskom letisku Domodedovo, 25. januára 2011 v Moskve.
Foto: TASR/AP


V tom čase ruský prezident Dmitrij Medvedev odložil cestu na svetové ekonomické fórum v Davose a nariadil, aby sa na letiskách a ďalších dopravných uzloch krajiny zaviedol osobitný bezpečnostný režim. Kritizoval bezpečnostné zlyhania a zo zodpovednosti za útok obvinil vedenie a manažment letiska Domodedovo, ako aj nedostatočné bezpečnostné opatrenia. "To, čo sa stalo, demonštruje, že došlo k vážnemu narušeniu bezpečnosti. Niekto sa musel veľmi usilovať o prenesenie alebo prinesenie takého veľkého množstva výbušnín."

Vyšetrovací spis obsahoval 117 zväzkov a vyšetrovatelia uskutočnili celkove 600 expertíz. Neverejný súdny proces so štyrmi obžalovanými sa začal v Moskve 20. augusta 2012. O viac ako rok nato, 11. novembra 2013, padol rozsudok. Za teroristický čin, za vraždu a za pokus o vraždu boli súrodenci Islam a Ilez Jandijevovci, ako aj Bašir Chamchojev odsúdení na doživotie a mladistvý Achmed Jevlojev dostal 10 rokov väzenia. Útok na moskovskom letisku Domodedovo uskutočnil podľa vyšetrovateľov Achmedov brat Magomed, ktorý konal na príkaz Doku Umarova, vodcu islamskej teroristickej organizácie "Kaukazský emirát".