Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Od Trumpa si FBI odniesla 14 škatúľ s tajnými dokumentmi

Novinári sa zhromažďujú pred budovou Paul S. Rogers Federal Building a budovou amerického súdu v centre West Palm Beach na Floride, aby si prečítali dokument so silným zatemnením, ktorý zverejnilo ministerstvo spravodlivosti v piatok 26. augusta 2022. Foto: TASR/AP

Na dovedna 32 stranách tento čiastočne začiernený dokument obsahuje viacero podrobností o prebiehajúcom vyšetrovaní bývalého prezidenta.



Washington 26. augusta (TASR) - Celkovo 14 z 15 škatúľ s dokumentmi, ktoré si agenti FBI odniesli z domovej prehliadky u bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa začiatkom augusta, obsahovalo materiály označené ako tajné. Vyplýva to z dokumentu FBI, ktorý zverejnili v piatok. Informuje TASR na základe správy agentúry AP.

Na dovedna 32 stranách tento čiastočne začiernený dokument obsahuje viacero podrobností o prebiehajúcom vyšetrovaní bývalého prezidenta. FBI podozrieva Trumpa, že tajné materiály držal doma nezákonne.

Zverejnený dokument je miestoprísažným vyhlásením FBI pre sudcu, vyšetrovatelia v ňom vysvetľujú potrebu domovej prehliadky u Trumpa. Na základe tohto dokumentu potom sudca vydal príkaz na vykonanie razie.

Trump, ktorý zvažuje opätovnú kandidatúru na prezidenta v roku 2024, raziu kritizoval. Agentúra AFP cituje jeho vyhlásenie, že údajne spolitizované orgány činné v trestnom konaní nemajú podľa zákona o prezidentských záznamoch právo vstúpiť do jeho rezidencie a "ukradnúť, čo vidia", vrátane pasov a dôverných osobných právnych dokumentov, ktoré podľa zákona nie je občan povinný vydať.