Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Od ukončenia apokalypsy druhej svetovej vojny uplynulo 76 rokov

Na archívnej snímke zo 7. mája 1945 zbombardová budova nemeckého parlamentu v Berlíne. Foto: TASR/AP

Koniec druhej svetovej vojny si európske štáty pripomínajú 8. mája ako Deň víťazstva nad fašizmom.

Washington/Moskva/Berlín 8. mája (TASR) - Svet si 8. mája pripomenie 76. výročie skončenia druhej svetovej vojny - doteraz najväčšieho ozbrojeného konfliktu v dejinách ľudstva. Začal sa 1. septembra 1939, keď nacistické Nemecko zaútočilo na Poľsko. V Európe sa vojna skončila podpísaním bezpodmienečnej kapitulácie Nemecka 8. mája 1945, avšak jej definitívny koniec nastal až 2. septembra 1945 podpísaním bezpodmienečnej kapitulácie Japonska na americkej bojovej lodi USS Missouri v Tokijskom zálive.

Koniec druhej svetovej vojny si európske štáty pripomínajú 8. mája ako Deň víťazstva nad fašizmom. V Rusku a v niektorých ďalších krajinách bývalého Sovietskeho zväzu si porážku nacistického Nemecka pripomínajú o deň neskôr - 9. mája - ako Deň víťazstva vo Veľkej vlasteneckej vojne. V Spojených štátoch oslavujú koniec druhej svetovej vojny až v septembri pri príležitosti výročia kapitulácie Japonska.

V predvečer začiatku vojnovej apokalypsy nacistický vodca Adolf Hitler vo svojom horskom sídle Kehlsteinhaus, známom ako Orlie hniezdo, vyhlásil: "Budúca vojna sa neskončí ako tá z rokov 1914-1918. Môže byť len víťazstvo, alebo skaza." Obrovskú skazu a nevýslovné utrpenie aj skutočne priniesla.

Počas šiestich rokov trvania druhej svetovej vojny zomreli a utrpeli zranenia desiatky miliónov ľudí. Podľa najnovších, vedeckou obcou akceptovaných údajov v nej zahynulo okolo 60 miliónov ľudí. Najväčšie straty, takmer 27 miliónov vojakov a civilistov, utrpel Sovietsky zväz.

Do bojových operácií sa postupne zapojilo viac ako 60 krajín sveta, v ktorých žilo približne 80 percent vtedajšej svetovej populácie. Priama bojová činnosť zasiahla územie 40 štátov - bojovalo sa v Európe, severnej Afrike, Atlantiku, Oceánii i v južnej a juhovýchodnej Ázii.

Už od prvých dní vojny sa do bojových akcií zapojilo aj Slovensko - tzv. slovenský štát - ako spojenec nacistického Nemecka. Ale Slováci od začiatku vojny aktívne bojovali aj proti fašistom na rôznych frontoch. Išlo napríklad o československé vojenské jednotky v zahraničí, o povstaleckú 1. česko-slovenskú armádu na Slovensku či domáci partizánsky odboj. Vyvrcholením ozbrojeného úsilia v boji proti fašizmu sa stalo vypuknutie Slovenského národného povstania (SNP) 29. augusta 1944.

Druhá svetová vojna v Európe sa oficiálne skončila 8. mája 1945 o 23.01 h. V Sovietskom zväze bolo však vzhľadom na časový posun už po polnoci a preto bol za Deň víťazstva vyhlásený 9. máj.

V Rusku, ale aj za jeho hranicami je na Deň víťazstva čoraz obľúbenejší masový sprievod "Nesmrteľný pluk", počas ktorého nesú mlčky kráčajúci ľudia fotografie svojich blízkych a príbuzných, ktorí padli vo Veľkej vlasteneckej vojne. Po prvý raz sa toto podujatie konalo 9. mája v roku 2012 v meste Tomsk. Tento rok sa, tak ako vlani, uskutoční vzhľadom na pandémiu nového typu koronavírusu iba vo virtuálnom priestore - na sociálnych sieťach.