Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Od utajovaného atentátu na pápeža Jána Pavla II. uplynulo 40 rokov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Ján Pavol II. bol presvedčený, že pri pokuse o atentát na Svätopeterskom námestí, ktorý sa odohral vo výročný deň zjavenia Panny Márie vo Fatime, mu zachránila život práve Panna Mária.

Fatima 13. mája (TASR) - Zatiaľ čo o pokuse o atentát na pápeža Jána Pavla II. sa v máji 1981 dozvedel celý svet, ďalší pokus o atentát na Svätého Otca cirkev roky tajila. K dlho utajovanému atentátu došlo vo Fatime v máji 1982, teda rok po tom, čo turecký atentátnik Ali Agca postrelil najvyššieho predstaviteľa katolíckej cirkvi 13. mája 1981 na Námestí sv. Petra vo Vatikáne.

Vo štvrtok 12. mája uplynie od pokusu o atentát vo Fatime 40 rokov.

Ján Pavol II. bol presvedčený, že pri pokuse o atentát na Svätopeterskom námestí, ktorý sa odohral vo výročný deň zjavenia Panny Márie vo Fatime, mu zachránila život práve Panna Mária. "Jedna ruka strieľala a druhá viedla guľku," povedal pápež neskôr a každoročne potom slávil v tento deň ďakovnú omšu.

V známom portugalskom mestečku Fatima sa práve 13. mája 1917 zjavila Panna Mária trom deťom a vyslovila tri proroctvá. V treťom z nich, ktoré Vatikán zverejnil až 13. mája 2000, teda presne 19 rokov po atentáte, sa uvádza, že "biskup oblečený v bielom padne na zem ranený guľkou".

Práve preto sa najvyšší pontifex rozhodol, že rok po atentáte navštívi na znak vďaky toto pútnické miesto a guľku, ktorá ho zranila, dal vsadiť do koruny sochy Panny Márie v kaplnke Zjavení.

Počas návštevy Fatimy sa však Ján Pavol II. stal opäť terčom útoku, keď na neho 12. mája 1982 zaútočil ultrakonzervatívny kňaz Juan María Fernández y Krohn. "Stačil už tento pápež! Stačil už Druhý vatikánsky koncil!," zakričal atentátnik a vrhol sa na pápeža s bajonetom, pričom ho zranil na ruke. Ochranke a ľuďom stojacim v okolí Jána Pavla II. sa však podarilo zvaliť útočníka na zem a znemožnili mu tak zasadiť ďalšie rany.

Juan Fernández Krohn bol odporcom Druhého vatikánskeho koncilu, ktorý priniesol modernizáciu katolíckej cirkvi. Atentátnik zmeny v cirkvi odmietal a navyše pápeža Jána Pavla II. považoval za komunistu a agenta KGB, ktorý má za úlohu cirkev zvnútra rozvrátiť.

Hlava katolíckej cirkvi sa však rozhodla udalosť nezverejniť. Španielskeho kňaza odsúdili za pokus o atentát na Jána Pavla II. v Portugalsku v tichosti na šesť rokov väzenia, z ktorých si odsedel len tri roky. Fanatický kňaz Krohn cirkev neskôr opustil.