Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Od utorka bude možné v Moskve voľne cestovať a pohybovať sa

Predavačka zmrzliny s ochranným rúškom a rukavicami čaká na prvých zákazníkov v znovuotvorenom moskovskom obchodnom dome GUM v pondelok 1. júna 2020, archvíne foto. Foto: TASR/AP

Všetci Moskovčania vrátane občanov starších než 65 rokov a ľudí trpiacich chronickým ochorením sa budú môcť po meste voľne pohybovať, cestovať a navštevovať tamojšie verejné miesta.

Moskva 8. júna (TASR) - Starosta Moskvy Sergej Sobianin v pondelok oznámil, že od utorka sa v ruskom hlavnom meste skončia prísne karanténne opatrenia vrátane obmedzení pohybu občanov, ktoré boli zavedené pre obavu zo šírenia nákazy nového koronavírusu. Informovali o tom agentúry AFP a TASS.

Sobianin na svojom blogu napísal, že od utorka 9. júna sa upúšťa od nariadení o samoizolácii, cestovných povoleniach i obmedzeniach pohybu.

Všetci Moskovčania vrátane občanov starších než 65 rokov a ľudí trpiacich chronickým ochorením sa budú môcť po meste voľne pohybovať, cestovať a navštevovať tamojšie verejné miesta.

Na verejnosti a v prostriedkoch verejnej dopravy bude však aj naďalej povinné nosiť ochranné rúška na tvár a dodržiavať fyzický, prinajmenšom 1,5-metrový odstup od iných ľudí, dodal starosta.

Moskovské úrady nariadili na konci marca svojim občanom, aby okrem nevyhnutných prípadov nevychádzali z domu. V meste sa zatvorilo množstvo obchodov, stravovacích zariadení, parkov, telocviční a ďalších obdobných inštitúcií.

Opatrenia však začali medzičasom - ako došlo k zlepšeniu situácie v súvislosti s nákazou - už úrady uvoľňovať, píše TASS.

Od 12. mája mohli prevádzku obnoviť stavebné podniky. K druhej fáze uvoľnenia došlo potom 1. júna, keď sa mohli opätovne otvoriť obchody a obyvateľom bolo umožnené chodiť na prechádzky.

Moskva je v rámci Ruska koronavírusom najviac zasiahnutým miestom. Za posledných 24 hodín z nej úrady hlásili 2001 nových prípadov infekcie, čím sa celkový počet tam zaznamenaných nakazených zvýšil na 197.018. Za tento čas sa z ochorenia COVID-19, ktoré koronavírus spôsobuje, vyliečilo 1633 pacientov, pričom celkovo v Moskve evidujú už 104.347 vyliečených. Ochoreniu zároveň za posledný deň podľahlo 51 ľudí, čo je najmenej za ostatné dva týždne, pripomína TASS. Celkovo v Moskve zaznamenali už 2970 úmrtí na COVID-19.