Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Od vyhlásenia výsledkov volieb prišlo Pavlovi na účet 7 miliónov korún

Kandidát na českého prezidenta Petr Pavel prichádza do volebnej centrály v Prahe po uzatvorení volebných miestností v 1. kole prezidentských volieb v Českej republike v sobotu 14. januára 2023. Foto: TASR/AP

Podľa hovorkyne armádneho generála vo výslužbe Evy Hromádkovej ide prevažne o drobné čiastky jednotlivcov zo všetkých kútov Českej republiky.

Praha 16. januára (TASR) - Od sobotňajšieho vyhlásenia výsledkov prvého kola prezidentských volieb v Česku prišlo na transparentný účet kandidáta Petra Pavla takmer 2700 finančných darov v celkovej výške viac než sedem miliónov českých korún (takmer 300.000 eur). Pavel v pondelok označil podporu za neuveriteľnú, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Podľa hovorkyne armádneho generála vo výslužbe Evy Hromádkovej ide prevažne o drobné čiastky jednotlivcov zo všetkých kútov Českej republiky. "Celkom sme od vyhlásenia výsledkov prvého kola volieb prekročili dvojnásobok počtu darov v porovnaní s celou predchádzajúcou kampaňou," spresnila Hromádková.

K darom prispievatelia pripojili aj odkazy so želaním, aby vo voľbách zvíťazil poriadok a pokoj. Pavel sa ľuďom za ich dary poďakoval. Podľa neho to jasne ukazuje, že slušnosť a dôstojnosť má silu postaviť sa klamstvu a chaosu. "Ďakujem vám všetkým, že sa vo voľbách môžem oprieť o tak jasnú podporu občanov," uviedol kandidát a vyzval ľudí, aby prišli voliť aj v druhom kole.

Niekoľko tisíc korún prišlo na transparentný účet aj druhému finalistovi českých prezidentských volieb Andrejovi Babišovi. Prevládajú však stovky platieb s hodnotou jednej koruny alebo nižšej, najčastejšie jedného haliera. Ľudia k nim tiež pridávajú rôzne odkazy. Väčšinou s názorom, že šéfa hnutia ANO na Pražskom hrade nechcú.

V prvom kole prezidentských volieb v Českej republike zvíťazil armádny generál vo výslužbe Petr Pavel so ziskom 35,4 percenta hlasov a získal celkovo iba o 22.843 hlasov viac ako expremiér Andrej Babiš, ktorému odovzdalo hlas 34,99 percenta voličov.

Druhé kolo českých prezidentských volieb, v ktorom sa proti sebe postavia Pavel a Babiš, sa uskutoční 27. a 28. januára.