Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Ukrajina: Od začiatku vojny zahynulo viac ako 12.000 civilistov

Na snímke príslušník tímu v špeciálnom ochrannom odeve počas exhumácie tiel z masového hrobu v ukrajinskom meste Buča v Kyjevskej oblasti počas 110. dňa ruskej invázie na Ukrajinu v pondelok 13. júna 2022. Foto: TASR/AP

Viac ako 1500 tiel obetí bolo nájdených v okolí hlavného mesta Ukrajiny Kyjeva po tom, ako sa z týchto oblastí na konci marca stiahli ruské invázne jednotky.

Kyjev 13. júna (TASR) - Viac ako 12.000 civilistov už zahynulo od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Oznámil to v pondelok šéf ukrajinskej polície Ihor Klymenko, informuje agentúra DPA.

Klymenko v rozhovore pre agentúru Interfax-Ukrajina uviedol, že 75 percent civilných obetí konfliktu predstavujú muži, 23 percent ženy a dve percentá deti.

"Sú to civilisti, títo ľudia nemajú nič spoločné s armádou alebo bezpečnostnými zložkami," zdôraznil šéf ukrajinskej polície.

Dodal, že 1200 obetí rusko-ukrajinského konfliktu ešte stále nebolo identifikovaných.
Policajti a členovia tímu stoja pri tele, ktoré našli v lese počas exhumácie tiel z masového hrobu v ukrajinskom meste Buča v Kyjevskej oblasti počas 110. dňa ruskej invázie na Ukrajinu v pondelok 13. júna 2022.
Foto: TASR/AP

Viac ako 1500 tiel obetí bolo nájdených v okolí hlavného mesta Ukrajiny Kyjeva po tom, ako sa z týchto oblastí na konci marca stiahli ruské invázne jednotky. Objavenie masových hrobov v meste Buča vyvolalo medzinárodné pobúrenie.

Rusko spustilo mohutný vojenský útok na Ukrajinu 24. februára. Organizácia Spojených národov doposiaľ potvrdila 4300 civilných obetí vojny na Ukrajine, avšak pripúšťa, že ich skutočný počet je zrejme omnoho vyšší.