Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Odborníci budú v USA diskutovať o odkaze ruského disidenta Solženicyna

Ruský spisovateľ Alexander Isajevič Solženicyn, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Laureát Nobelovej ceny za literatúru (1970) Solženicyn strávil v exile vo Vermonte 18 rokov.

Montpelier 7. septembra (TASR) - Odborníci z celého sveta sa v piatok schádzajú v americkom štáte Vermont na dvojdňové diskusie o diele a posolstve zosnulého ruského spisovateľa a disidenta Alexandra Solženicyna. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Laureát Nobelovej ceny za literatúru (1970) Solženicyn strávil v exile vo Vermonte 18 rokov. Dovtedy vo svojich dielach zachytával život v Sovietskom zväze, kde ho väznili celkovo 11 rokov - v pracovnom trestaneckom tábore GULAG alebo vo vyhnanstve. Za kritiku Stalina a aj neskôr, po prerušení reforiem v sovietskej komunistickej strane, sa totiž dostal do nemilosti najvyšších predstaviteľov. Zomrel v Rusku v roku 2008.

Dvojdňová konferencia sa začína v piatok v meste Lyndon v areáli Univerzity severného Vermontu. Súčasťou podujatia bude tiež sobotňajšia návšteva mesta Cavendish na juhu Vermontu, kde Solženicyn žil.

Autor diel Súostrovie Gulag či Jeden deň Ivana Denisoviča písal o živote v sovietskych pracovných táboroch, ako aj o dejinách Ruska a Sovietskeho zväzu.

Konferenciu zorganizoval profesor histórie na Univerzite severného Vermontu Alexander Strokanov. Vyhlásil, že Solženicynove diela stále rezonujú - aj dnes, v období napätých vzťahov medzi Spojenými štátmi a Ruskom.