Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Odborníci: Sobotňajšia korunovácia nebude poslednou

Kráľovskí fanúšikovia, ktorí strávili noc kempovaním pri nákupnom centre, ktoré je súčasťou korunovačnej cesty, v piatok 5. mája 2023. Foto: TASR/AP

Podľa britskej profesorky Pauline Maclaranovej sa ľudia v Británii tešia na korunovačný víkend a možnosť stretnúť sa s priateľmi.

Londýn/Praha 5. mája (TASR) - Britská profesorka Pauline Maclaranová pochybuje, že sobotňajšia korunovácia kráľa Karola III. bude poslednou v histórii Spojeného kráľovstva. Ako uviedla v rozhovore pre TASR, monarchia pravdepodobne ešte nejaký čas pretrvá aj vďaka následníkovi britského trónu, princovi Williamovi.

"William a (jeho manželka) Kate sú stále veľmi populárni, takže budúcnosť je nimi a ich deťmi zjavne zaručená. V Spojenom kráľovstve zatiaľ nie je silné republikánske hnutie," skonštatovala profesorka marketingu a spotrebiteľského správania sa z londýnskej univerzity Royal Holloway a spoluautorka publikácie o britskej monarchii.

Šanca, že Karol III. abdikuje v prospech princa Williama, je podľa nej veľmi malá. Podobný názor má aj Jindřich Forejt, ktorý v rokoch 2004 – 2016 pôsobil ako riaditeľ odboru protokolu kancelárie českého prezidenta.

"Je to otázka, ktorú si kladú asi všetci. Britská monarchia je však známa svojou stabilitou a panovníci prisahajú, že budú slúžiť do konca života, takže Karol III. pravdepodobne v prospech Williama neabdikuje," uviedol Forejt. Tiež si myslí, že monarchia tak ľahko neskončí.

Ako v tejto súvislosti poznamenal, britská monarchia sa v priebehu stáročí dokázala veľmi dobre, rýchlo a flexibilne prispôsobiť historickým okolnostiam i modernizácii.

Hoci rodinný spor po rozhodnutí princa Harryho odhaliť niektoré rodinné tajomstvá v knihe Náhradník poškodil reputáciu kráľovskej rodiny, ľudia sa proti kráľovi neobrátili. Naopak, v súčasnosti v dôsledku toho získal skôr sympatie, podotkla Maclaranová.

Podľa Maclaranovej sa ľudia v Británii tešia na korunovačný víkend a možnosť stretnúť sa s priateľmi. "Mnohí budú, samozrejme, dúfať, že sa zúčastnia na podujatiach, aby boli súčasťou histórie. Mnohým ďalším v skutočnosti na kráľovskej rodine nezáleží, ale sú radi, že majú dovolenku a zámienku na trochu zábavy," priblížila atmosféru v britskej metropole pre TASR.

Čo sa týka budúcnosti monarchie, je známe, že Karol III. má v úmysle znížiť náklady na chod kráľovskej inštitúcie i oficiálny počet členov kráľovskej rodiny. Profesorka sa domnieva, že v budúcnosti môže preto smerovať k neformálnejšiemu modelu monarchie podobne ako Škandinávii.