Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Odborníci vyzývajú na očkovanie proti chrípke a covidu

Ilustračná snímka Foto: TASR/Dano Veselský

Odborníci pripomenuli, že zatiaľ čo vírusy chrípky typu A a B sa v Európe ešte len začínajú šíriť, covid naďalej zostáva hrozbou.

Kodaň 1. decembra (TASR) — Poprední európski odborníci na verejné zdravie vyzývajú rizikové skupiny obyvateľstva, aby sa dali zaočkovať proti chrípke a proti chorobe COVID-19. TASR o tom informuje na základe štvrtkovej správy agentúry DPA.

Tieto patogény predstavujú hrozbu pre zdravotné systémy a obyvateľstvo, uvádza sa vo vyhlásení komisárky EÚ pre zdravotníctvo Stelly Kyriakidesovej, regionálneho riaditeľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Hansa Klugeho a riaditeľky Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) Andrey Ammonovej.

Spomínaní odborníci pripomenuli, že zatiaľ čo vírusy chrípky typu A a B sa v Európe ešte len začínajú šíriť, covid naďalej zostáva hrozbou. Zdôraznili, že čoraz väčším problémom je aj respiračný syncyciálny vírus (RSV), ktorý je obzvlášť nebezpečný pre dojčatá.

Odborníci avizujú, že od októbra v Európe stúpa počet ľudí, najmä starších, ktorí prichádzajú do nemocníc s chrípkou. Približne 20 krajín od októbra zaznamenalo aj nárast počtu prípadov nákazy RSV.

Signatári spoločného vyhlásenia uvádzajú, že v kontexte tejto kombinácie rôznych respiračných ochorení je ťažké predpovedať, ako sa epidemiologická situácia vyvinie počas zimných mesiacov.

Práve preto odborníci na verejné zdravie podľa DPA naliehajú na posilnenie očkovacích kampaní a prijatie opatrení na zvýšenie pripravenosti európskych krajín na vyššiu chorobnosť. Pripomínajú, že okrem očkovania môže každý jednotlivec pomôcť znížiť šírenie infekcií napríklad umývaním rúk, nosením rúšok či dodržiavaním primeranej vzdialenosti od iných.