Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Odbory rušňovodičov pokračujú v štrajku, odmietli návrh na mediáciu

Muž kráča na železničnej stanici v utorok 5. mája 2015 vo Frankfurte nad Mohanom. Odborový zväz nemeckých rušňovodičov (GDL) začali päťdňový štrajk s platnosťou od utorka 2.00 h SELČ do nedele 10. mája 9.00 h SELČ. Foto: TASR/AP

"Budeme pokračovať v tomto štrajku až do nedele 10. mája do 9.00 h," dodal šéf odborov.

Berlín 7. mája (TASR) - Líder odborového zväzu nemeckých rušňovodičov (GDL) Claus Weselsky dnes oznámil, že ich sedemdňový štrajk bude pokračovať. Odmietol súčasne najnovší návrh železničnej spoločnosti Deutsche Bahn o riešenie sporu o mzdy a rokovacie práva prostredníctvom sprostredkovateľa.

"Rozhodne vám teraz nemienim oznámiť, že končíme štrajk na základe tohto neuveriteľného, údajného návrhu. My sme ho už posúdili - to nie je žiaden návrh," povedal Weselsky, ktorého citovala tlačová agentúra Reuters.

"Budeme pokračovať v tomto štrajku až do nedele 10. mája do 9.00 h," dodal šéf odborov.



Odborová organizácia GDL začala sedemdňový štrajk v pondelok 4. mája, aby presadila požiadavky päťpercentného zvýšenia miezd a skrátenia pracovného týždňa z 39 na 37 hodín. Žiada tiež, aby mohla rokovať aj v mene ostatných zamestnancov železnice, ako sú napríklad vlakoví sprievodcovia.

Weselski predtým v rozhovore pre miestnu rozhlasovú stanicu pripustil, že štrajk, ktorý spôsobuje tento týždeň rozsiahle narušenia železničnej dopravy, môže byť odvolaný ešte pred jeho plánovaným nedeľným ukončením.