Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Odchádzajúci minister dopravy Dan Ťok sa vzdal poslaneckého mandátu

Na archívnej snímke Dan Ťok. Foto: TASR/Branislav Račko

Aj keď Ťoka často kritizovala opozícia i verejnosť, stal sa doteraz najdlhšie slúžiacim ministrom dopravy.

Praha 15. apríla (TASR) - Český minister dopravy Dan Ťok (ANO) končí nielen v čele tohto rezortu, ale aj v Poslaneckej snemovni. Podľa informácií denníka Právo sa v pondelok notárskym zápisom vzdal poslaneckého mandátu.

Jeho nástupkyňou za Karlovarský kraj má byť Iva Kalátová, členka mestského zastupiteľstva v meste Rotava. Poslanecký sľub má zložiť v utorok na začiatku aprílovej schôdze dolnej parlamentnej komory.

Ťok v uplynulých dňoch pri oznámení svojej rezignácie na ministerský post hovoril o tom, že zloženie poslaneckého mandátu si premyslí.

Svoj odchod z ministerského kresla zvažoval Ťok viac ako rok. Už v máji 2018 vyhlásil, že premýšľa o demisii. Vtedy mu prekážalo, že necíti podporu od premiéra Andreja Babiša a hnutia ANO vo veci mýtneho systému. Na jeho odchod tiež tlačili komunisti.

Aj keď Ťoka často kritizovala opozícia i verejnosť, stal sa doteraz najdlhšie slúžiacim ministrom dopravy. Do čela rezortu nastúpil za vlády Bohuslava Sobotku v roku 2014 ako nestraník za hnutie ANO.

Ťokov nástupca Vladimír Kremlík pôsobí ako námestník pre právne služby a hospodárenie s majetkom na Úrade pre zastupovanie štátu vo veciach majetkových. Babiš už skôr naznačil, že na rezorte dopravy chce manažéra, nie politika hnutia ANO.

Spolu s Ťokom skončí vo vláde aj ministerka priemyslu Marta Nováková. Jej nástupcom má byť Karel Havlíček, ktorý je šéfom Asociácie malých a stredných podnikateľov a živnostníkov a podpredsedom vládnej Rady pre výskum, vývoj a inovácie, pripomína spravodajský server Novinky.cz.