Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Odchod cudzincov tvrdo zasiahol predajcov kobercov v Kábule

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vintage koberce môžu priniesť tisíce dolárov, čo znamená, že cieľovými zákazníkmi Wahaba sú iba cudzinci a najbohatší Afganci.

Kábul 2. októbra (TASR) - Odchod cudzincov z Afganistanu po nástupe Talibanu k moci tvrdo zasiahol predajcov kobercov, starožitností a suvenírov v Kábule. Kedysi rušná kábulská "Chicken Street", kde humanitárni pracovníci a dobrodružní turisti nakupovali starodávne koberce, keramiku, šperky a iné typické afganské produkty, je takmer prázdna, bez návštevníkov, ktorí hľadajú výhodnú kúpu.

„Podnikanie sa drasticky zmenilo, pretože po Kábule už nechodí veľa cudzincov,“ povedal predajca kobercov Abdul Wahab pred svojím prázdnym obchodíkom. Väčšinu jeho zákazníkov tvorili cudzinci, zamestnanci mimovládnych organizácií, diplomati a ďalší experti, ale takmer všetci boli evakuovaní do konca augusta po tom, ako sa Taliban v priebehu niekoľkých týždňov dostal k moci.

Vintage koberce môžu priniesť tisíce dolárov, čo znamená, že cieľovými zákazníkmi Wahaba sú iba cudzinci a najbohatší Afganci.

Chicken Street bola v ére hippies v 60. a 70. rokoch veľmi obľúbená medzi vtedajšími návštevníkmi Kábulu, ktorí bývali v okolitých penziónoch a nakupovali si oblečenie a hašiš. Cestovný ruch sa prudko prepadol počas a po sovietsko-afganskej vojne, ktorá sa začala v roku 1979, ale po invázii USA v roku 2001 ulica opäť ožila.

Wahab aj napriek úteku cudzincov zostáva "veľmi optimistický" a verí, že obchody sa v nasledujúcich mesiacoch rozbehnú. "Naše podnikanie závisí len od bezpečnosti. Ak je bezpečnosť dobrá, prídu cudzinci a kúpia si koberce alebo iný textil."

Aj ďalší predajca kobercov, 64-ročný Qadir Raouf s ním súhlasil. Dúfa, že keď bude mier a situácia v meste bude pokojná, zákazníci sa vrátia. Pochádza z Herátu v západnom Afganistane a viac ako 45 rokov vlastní obchod s kobercami v Kábule, kde predáva staré aj nové koberce z celej krajiny.

Haji Jalil, predajca porcelánových artefaktov (niektoré sú staré až 300 rokov), pripomína, že Chicken Street je úplne závislá od stavu ekonomiky. „Ak je finančná situácia ľudí dobrá, prídu a kúpia si dekoračné predmety. Teraz sa však firmám v celom Afganistane nedarí.“

Okrem remeselných výrobkov sa na Chicken Street predáva aj čerstvú šťava z granátových jabĺk, banány či melóny. Všetko sleduje malá skupina bojovníkov Talibanu.

Ani potraviny však nejdú na odbyt tak ako v minulosti. Potvrdil to aj majiteľ malej pekárne: „Kedysi sme upiekli 4000 bochníkov chleba každý deň, ale teraz sotva upečieme 2000. Nemyslím si, že môžeme pokračovať," povedal a posťažoval sa tiež na slabú ekonomiku a rast cien múky aj plynu. Dodal, že ak budú pokračovať súčasné podmienky, veľa vecí sa skončí.