Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Odchod Ruska z rokovaní o tragédii MH17 je bolestný pre rodiny obetí

Muž kladie kvety pred holandským veľvyslanectvom v Kyjeve na pamiatku obetí tragického zostrelenia malajzijského letu MH17 nad Ukrajinou. O život prišlo všetkých 298 ľudí na palube. Foto: TASR/AP

Podľa tohto zdroja Moskva končí s trojstrannými rokovaniami, pretože Holandsko spustilo právne kroky proti Rusku na Európskom súde pre ľudské práva (ESĽP).

Brusel/Amsterdam 15. októbra (TASR) - Rusko oznámilo Holandsku a Austrálii, že sa už nebude zúčastňovať na rozhovoroch o tom, kto je zodpovedný za katastrofu letu MH17. Uviedol vo štvrtok spravodajský server DutchNews.nl.

Podľa tohto zdroja Moskva končí s trojstrannými rokovaniami, pretože Holandsko spustilo právne kroky proti Rusku na Európskom súde pre ľudské práva (ESĽP).

"Takéto nepriateľské kroky Holandska spôsobujú, že trojstranné konzultácie a naša účasť na nich sú zbytočné," uviedol holandský informačný portál s odkazom na webovú stránku televíznej stanice Russia Today, ktorá informovala o tomto rozhodnutí ruského ministerstva zahraničných vecí.

Holandsko v júli oznámilo, že sa rozhodlo podniknúť právne kroky proti Rusku, ktoré viní zo zostrelenia lietadla malajzijských aerolínií nad východnou Ukrajinou, k čomu došlo 17. júla 2014. Väčšina z 298 obetí zostreleného lietadla, ktoré smerovalo z Amsterdamu do Kuala Lumpuru, boli Holanďania.

Šéf holandskej diplomacie Stef Blok v lete vo vyhlásení pre médiá uviedol, že právne kroky voči Rusku vychádzajú v ústrety požiadaviek pozostalých a príbuzných obetí tragédie.

V reakcii na ruské rozhodnutie stiahnuť sa z trojstranných rozhovorov, Blok uviedol, že tento krok je "mimoriadne bolestný" pre najbližších príbuzných obetí zo zostreleného lietadla. A dodal, že holandská vláda nevylučuje žiadnu z možností vo svojom úsilí dosiahnuť spravodlivosť pre obete a ich rodiny.

Holandsko a Austrália v roku 2018 obvinili Rusko, že zohralo svoju úlohu pri zostrelení lietadla. Ich obvinenie sa opiera o zistenia Spoločného vyšetrovacieho tímu (JIT), ktorý zistil, že raketa zem-vzduch typu BUK, ktorá zostrelila lietadlo, pochádzala z protileteckej brigády ruskej armády operujúcej na ukrajinskom pohraničí. Ruská strana akúkoľvek svoju účasť na tomto incidente odmieta.