Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Odcudzili Nobelovu cenu za mier bývalého prezidenta JAR de Klerka

Na archívnej snímke z 26. augusta 1997 bývalý juhoafrický prezident a líder Národnej strany Frederik Willem de Klerk. Foto: TASR/AP

Predmetná medaila z 18-karátového zlata bola ukradnutá z politikovho domu pri vlámaní v apríli.

Johannesburg 10. novembra (TASR) - Nobelovu cenu za mier, udelenú v roku 1993 poslednému juhoafrickému politikovi apartheidu Frederikovi Willemovi de Klerkovi, ukradli pred šiestimi mesiacmi z jeho domu v Kapskom Meste, oznámila v stredu jeho nadácia. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

De Klerk získal dané ocenenie spolu s dlhoročným bojovníkom proti apartheidu Nelsonom Mandelom, a to za svoju úlohu pri prerode Juhoafrickej republiky (JAR) smerom k demokracii.

Predmetná medaila z 18-karátového zlata bola ukradnutá z politikovho domu pri vlámaní v apríli.

"Môžem potvrdiť, že Nobelova cena za mier, ktorá patrila de Klerkovi, bola začiatkom tohto roka ukradnutá z jeho domu," povedala pre AFP manažérka jeho nadácie Brenda Steynová.

Tento bývalý prezident JAR zomrel vlani v novembri vo veku 85 rokov po tom, ako mu diagnostikovali rakovinu.

De Klerk a Mandela boli v Osle spoločne ocenení "za prácu na mierovom ukončení režimu apartheidu a za položenie základov novej demokratickej Juhoafrickej republiky".

De Klerk viedol prechod JAR od vlády belošskej menšiny k prvým multirasovým voľbám v roku 1994 po Mandelovom prepustení z väzenia v roku 1990, vysvetľuje AFP.

Mandela sa stal prvým černošským prezidentom JAR po tom, ako jeho strana Africký národný kongres (ANC) zvíťazila v prvých demokratických voľbách v tejto krajine.