Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Odesu zaradili na zoznam svetového dedičstva UNESCO

Bez popisu Foto: TASR/AP

Na rovnaký zoznam pribudli aj lokality v Jemene a Libanone.

Paríž 25. januára (TASR) — Organizácia OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) zaradila v stredu do zoznamu lokalít svetového dedičstva v ohrození historické centrum ukrajinského mesta Odesa. Na rovnaký zoznam pribudli aj lokality v Jemene a Libanone. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Za zaradenie vybraných častí Odesy, často označovanej za "perlu Čierneho mora", na zoznam hlasovalo šesť z 21 členov Výboru pre svetové dedičstvo, jeden bol proti a 14 sa zdržalo. Rusko, ktoré vo februári 2022 zaútočilo na Ukrajinu, sa opakovane pokúšalo hlasovanie oddialiť.

"Zatiaľ čo vojna pokračuje, tento zápis stelesňuje naše spoločné odhodlanie zabezpečiť, aby bolo toto mesto, ktoré vždy odolalo globálnym otrasom, ochránené pred ďalším zničením," uviedla vo vyhlásení generálna riaditeľka UNESCO Audrey Azoulayová.

Odesa tak získa "prístup k lepšej technickej a medzinárodnej finančnej pomoci" na jej ochranu alebo v prípade potreby obnovy.

O zaradenie Odesy medzi pamiatky UNESCO vlani v októbri oficiálne požiadal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, aby tak mesto ochránil pred ruskými leteckými útokmi.

Odesa čelila od začiatku ruskej invázie viacnásobným útokom. V júli 2022 bola zničená veľká sklenená strecha a okná na budove Múzea výtvarného umenia z roku 1899.

Prístavné mesto Odesa začalo prekvitať koncom 18. storočia, keď ruská cárovná Katarína II. rozhodla, že bude modernou bránou Ruska k Čiernemu moru. Starostom mesta sa neskôr stal francúzsky šľachtic Armand-Emmanuel du Plessis de Richelieu, ktorý sa zaslúžil o veľkolepú prestavbu v západnom štýle.

UNESCO zaradilo na zoznam svetového kultúrneho dedičstva v ohrození aj sedem archeologických lokalít vo vojnou zmietanom Jemene a komplex medzinárodného výstaviska v libanonskom prístavnom meste Tripolis, ktorý navrhol brazílsky architekt Oscar Niemeyer. Dôvodom je jeho alarmujúci stav a nedostatok finančných zdrojov na jeho zachovanie.