Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Odhalili pamätník izraelským športovcom zabitým počas OH 1972

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier (vpravo) víta izrealského prezidenta Reuvena Rivlina (druhého zľava) na otváracom ceremoniále odhalenia pamätníka 11 izraelským atlétom, ktorí zahynuli počas teroristického útoku na Olympijských hrách v Mníchove v roku 1972. 6. septembra 2017 Foto: TASR/AP

Útok, ktorý sa odohral 5. septembra 1972, spáchalo osem členov palestínskej teroristickej organizácie Čierny september.

Berlín 6. septembra (TASR/Teraz.sk) - Prezidenti Nemecka a Izraela, Frank-Walter Steinmeier a Reuven Rivlin, dnes v Mníchove odhalili pamätník obetiam útoku na izraelskú výpravu na letných olympijských hrách, ktorej sa v metropole spolkovej krajiny Bavorsko konali na jeseň roku 1972. O život vtedy prišlo 11 izraelských športovcov.

Na slávnostnom odhalení pamätníka v mníchovskom olympijskom parku sa zúčastnili aj pozostalí po obetiach útoku spáchaného palestínskymi militantmi.

Útok, ktorý sa odohral 5. septembra 1972, spáchalo osem členov palestínskej teroristickej organizácie Čierny september. Páchatelia najprv v olympijskej dedine zajali ako rukojemníkov izraelských športovcov, ktorých chceli vymeniť za Palestínčanov väznených v Izraeli a dvoch nemeckých ľavicových extrémistov zadržiavaných v Nemecku.

V jednom z bytov v olympijskej dedine a pri pokuse o oslobodenie rukojemníkov na letisku Fürstenfeldbruck prišlo o život 11 Izraelčanov - piati atléti a šiesti tréneri. Zahynul aj jeden nemecký policajt. Zabitých bolo päť teroristov.