Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Odinga podal na súde žalobu, v ktorej spochybnil výsledky volieb

Kenský opozičný líder Raila Odinga. Foto: TASR/AP

Keňa je vnímaná ako relatívne demokratická a stabilná krajina v regióne východnej Afriky, kde je politicky i ekonomicky dôležitým štátom. Voľby v Keni však v minulosti poznačilo násilie.

Nairobi 22. augusta (TASR) - Neúspešný prezidentský kandidát v Keni Rail Odinga podal na najvyšší súd krajiny elektronickou formou žalobu, v ktorej napadol výsledky volieb. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Víťazom volieb, ktoré sa uskutočnili 9. augusta, sa stal William Ruto. Odinga, ktorý je lídrom opozície a jeho kandidatúru podporovala aj vládnuca strana, odmietol výsledky volieb a označil ich za "výsmech". Podľa oficiálnych výsledkov totiž prehral len o približne 230.000 hlasov, teda o necelé dva percentuálne body.

Jeden z členov Odingovho právneho tímu Daniel Maanzo uviedol, že na súd už poslali elektronickú žalobu. "Dúfame, že sme predložili dobré argumenty a vyhráme," uviedol Maanzo. Paul Mwangi, ďalší z Odingových právnikov uviedol, že papierová žaloba bude na najvyšší súd poddaná pred 14.00 h miestneho času, teda do stanovenej lehoty.

Keňa je vnímaná ako relatívne demokratická a stabilná krajina v regióne východnej Afriky, kde je politicky i ekonomicky dôležitým štátom. Voľby v Keni však v minulosti poznačilo násilie.

Samotný priebeh volieb bol pokojný, v niektorých Odingových baštách však prepukli protesty po vyhlásení výsledkov. Vyvoláva to obavy, že spor môže odštartovať novú vlnu násilia.

Po hlasovaní v roku 2007 si nepokoje vyžiadali tisícku obetí po tom, ako Odinga, v tom čase podporovaný Rutom, tvrdil, že mu víťazstvo ukradli. V roku 2017 výsledky volieb zrušil súd pre nezrovnalosti, Odinga však opakovanie volieb bojkotoval a zvíťazil Kenyatta. Násilnosti si vyžiadali desiatky obetí, obaja si preto verejne podali ruku, aby upokojili situáciu.

Na post prezidenta kandidoval 77-ročný Odinga už päťkrát.