Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Odovzdanie ceny Handkemu bude bojkotovať viacero krajín z Balkánu

Rakúsky spisovateľ Peter Handke. Foto: TASR/AP

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v utorok pridal ku kritikom udelenia Nobelovej ceny za literatúru Handkemu.

Štokholm 10. decembra (TASR) - Chorvátsko je ďalšou z krajín, ktoré oznámili, že budú bojkotovať slávnostné odovzdanie Nobelovej ceny za literatúru na protest proti jej laureátovi, rakúskemu spisovateľovi Petrovi Handkemu. Informovala o tom v utorok agentúra DPA.

Chorvátske ministerstvo zahraničných vecí vo svojom tvíte uviedlo, že zástupcovia krajiny sa nezúčastnia na slávnosti, ktorej protagonistom bude Handke — "osoba v 90. rokoch podporujúca ideu Veľkého Srbska" a jej iniciátora Slobodana Miloševiča.

Miloševič bol obvinený zo spáchania zverstiev, ku ktorým došlo v 90. rokoch v Chorvátsku, Bosne a Hercegovine i Kosove.

Ako dodala DPA, z dôvodu Handkeho postoja k Miloševičovi sa na odovzdaní Nobelovej ceny nezúčastnia ani zástupcovia Bosny a Hercegoviny, Albánska, Kosova a Turecka.

Na utorok sú v Štokholme zvolané aj protesty proti udeleniu prestížnej ceny Handkemu. Ich spoluorganizátorka Teufika Sabanovičová, ktorá v roku 1995 prišla o otca pri masakre v bosnianskej Srebrenici, pre DPA uviedla, že verí, že príde najmenej 500 ľudí. Zúčastniť by sa na ňom mali aj predstaviteľky združenia Srebrenické matky.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v utorok pridal ku kritikom udelenia Nobelovej ceny za literatúru Handkemu. Vo svojom vyhlásení Erdogan poukázal na paradox, že v deň, keď sa slávi Svetový deň ľudskách práv, sa prestížna Nobelova cena udeľuje "rasistovi, ktorý popiera genocídu v Bosne a Hercegovine a ktorý obhajuje vojnových zločincov".

Tento akt podľa Erdogana nemôže mať iný význam ako ten, že "ide o ocenenie porušovania ľudských práv".