Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

TASR a AFP upozorňujú na hoax

Foto: Teraz.sk

Odpadky v Rotterdame nezanechali klimatickí aktivisti, ale priaznivci Billie Eilish.

Bratislava 7. júla (TASR) - Koncom júna 2022 zdieľalo viac ako tisíc slovenských používateľov Facebooku fotografiu ulice plnej odpadkov s tvrdením, že ide o neporiadok, ktorý po sebe zanechali účastníci klimatického protestu konaného 19. júna v Rotterdame. V skutočnosti je na fotografii zachytený priestor neďaleko štadióna v Amsterdame pred koncertom americkej speváčky Billie Eilish. Fotografia bola pritom na internete zverejnená o deň skôr, ako sa konal rotterdamský pochod za klímu. TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.

Na základe vizuálnych prvkov z fotografie sa dá podľa agentúry AFP overiť, že snímka zachytáva priestore pred štadiónom Johan Cruijff Arena v Amsterdame. Agentúra sa opiera aj o tvrdenie používateľa Twitteru Chrisa Osiecka, ktorý identickú fotografiu s odpadkami videl na tejto sociálnej sieti 18. júna 2022. Americká speváčka Billie Eilish mala koncert práve v tento deň v hale Ziggo Dome nachádzajúcej sa neďaleko amsterdamského štadióna.

Rovnakú scénu s neporiadkom zdieľali na Twitteri aj iní používatelia. Jedna z používateliek zdieľala pohľad na ulicu z iného uhla a vo svojom príspevku spomína Billie Eilish. Aj používateľ s menom @RensKatyCatP uverejnil takmer rovnakú fotografiu s odpadkami. Pre agentúru AFP potvrdil, že fotografia vznikla v Amsterdame pred koncertom americkej speváčky. Agentúre zaslal snímku obrazovky mobilného telefónu s viditeľnými metadátami fotografie, ktoré potvrdzujú miesto a čas vzniku snímky.