Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Ukrajina leteckým spoločnostiam: Nelietajte nad Čiernym morom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Niekoľko európskych i amerických spoločností pritom už niektoré svoje lety smerujúce na a z Ukrajiny v nedeľu zrušilo, píše agentúra TASS.

Kyjev 13. februára (TASR) - Ukrajina odporučila v nedeľu leteckým spoločnostiam, aby sa od pondelka do soboty vyhli prelietaniu nad otvorenými vodami Čierneho mora. Toto varovanie Ukrajina vydal v súvislosti s ruskými námornými cvičeniami, ktoré sa tam v súčasnosti konajú, informovala agentúra Reuters.

Ruské námorníctvo v sobotu informovalo, že spustilo rozsiahle cvičenie v Čiernom mori. Podľa ruského ministerstva obrany sa na ňom zúčastňuje vyše 30 plavidiel.

"Od zajtra odporúčame aerolíniám, aby nad touto oblasťou (Čiernym morom) nelietali a aby si vzhľadom na súčasnú situáciu dopredu naplánovali optimálne trasy," uviedla ukrajinská štátna služba pre leteckú prevádzku. Zároveň tiež dodala, že ukrajinský vzdušný priestor ostáva aj naďalej otvorený.

Podľa poradcu ukrajinského prezidenta Mychajla Podoľaka nemá v súčasnosti zmysel zavárať ukrajinský vzdušný priestor v súvislosti s hromadením ruských vojsk v blízkosti ukrajinských hraníc. Reagoval tak na správy o tom, že holandská letecká spoločnosť KLM pozastavuje lety na Ukrajinu, pričom jej lietadlá nebudú nad Ukrajinou ani prelietať. Podobný krok pritom zvažuje aj nemecká letecká spoločnosť Lufthansa.

Ukrajinská letecká spoločnosť SkyUp potvrdila v nedeľu správy ukrajinských médií o tom, že medzinárodné poistné spoločnosti odmietajú z obáv pred vojenskou inváziou poisťovať stroje lietajúce v ukrajinskom vzdušnom priestore.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken i poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan varovali, že ruská invázia na Ukrajinu môže začať kedykoľvek, a to aj pred koncom zimných olympijských hier, ktoré sa v súčasnosti konajú v Pekingu a končia 20. februára.

Rusko opakovane poprelo, že plánuje na Ukrajinu zaútočiť a varovania o blížiacej sa invázii označilo za "hystériu", píše Reuters.