Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Vesmírni turisti odštartovali na rakete Sojuz, smerujú na ISS

Na snímke štart ruskej rakety Sojuz z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane, ktorá má smerovať na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS). Na palube rakety sa nachádzajú japonský podnikateľ Jusaku Maezawa a filmový producent Jozo Hirano, 8 decembra 2021. Foto: TASR/AP

O svojom pobyte na vesmírnej stanici plánujú cestujúci vyrobiť filmový dokument, ktorý chce potom podnikateľ Maezawa zverejniť na YouTube.

Bajkonur 8. decembra (TASR) - Ruská raketa Sojuz, na palube ktorej sa nachádza japonský miliardár Jusaku Maezawa a ním vybraný filmový producent Jozo Hirano, odštartovala v stredu z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane. Smeruje na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), informovali agentúry AP a AFP.

Štart rakety, ktorú pilotuje ruský kozmonaut Alexandr Misurkin, sa udial podľa plánu o 08.38 h SEČ.

Pôjde o prvých vesmírnych turistov-samoplatcov na ISS od roku 2009. Cenu tejto vesmírnej cesty nezverejnili.

Na Medzinárodnú vesmírnu stanicu by mali podľa ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos doraziť po viac než šiestich hodinách od štartu, informuje agentúra DPA. Vo vesmíre majú potom Japonci stráviť 12 dní.
Kozmonaut Roskosmosu Alexander Misurkin v strede a účastníci vesmírneho letu Japonský módny magnát Jusaku Maezawa (vľavo vo vesmírnom skafandri) a japonský producent Jozo Hirano (vpravo) pózujú s členmi hlavnej posádky novej misie Sojuz a s predstaviteľmi Roskosmosu v blízkosti rakety pred štartom na ruskom prenajatom kozmodróme Bajkonur v Kazachstane, 8. decembra 2021.
Foto: TASR/AP

O svojom pobyte na vesmírnej stanici plánujú vyrobiť filmový dokument, ktorý chce potom podnikateľ v oblasti módy Maezawa (46) zverejniť na svojom kanáli na platforme YouTube. Vo vesmíre si naplánoval stovku rozličných aktivít; chce tam napríklad usporiadať aj bedmintonový turnaj.

Na ISS sa nachádza sedemčlenná medzinárodná posádka, medzi nimi aj dvaja Rusi a jeden Japonec.

Maezawa plánuje v roku 2023 obletieť Mesiac prostredníctvom súkromnej vesmírnej spoločnosti SpaceX Elona Muska. V rámci tohto letu chce zobrať so sebou ďalších ôsmich ľudí.