Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Odstúpil kľúčový člen vatikánskej komisie pre otázky zneužívania detí

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Pápež sa nedávno pokúsil posilniť právomoci komisie tým, že sa stala súčasťou vatikánskeho úradu, ktorý sa zaoberá prípadmi sexuálneho zneužívania duchovnými.

Vatikán 29. marca (TASR) - Pre veľké pracovné vyťaženie odstúpil z funkcie Hans Zollner, jeden z najvplyvnejších členov vatikánskej komisie, ktorá pomáha v boji proti pohlavnému zneužívaniu detí v katolíckej cirkvi. TASR správu prevzala v stredu z agentúry AFP.

"Komisia bola informovaná, že otec Hans Zollner požiadal o uvoľnenie z funkcie," uviedol vo vyhlásení americký kardinál Sean O'Malley, ktorý stojí na čele tzv. Pápežskej komisie na ochranu maloletých.

Zollner bol posledným zo zakladajúcich členov komisie, ktorých vymenoval pápež František v roku 2014. Jej úlohou je radiť mu pri dodržiavaní záväzkov ochrany detí a pastoračnej starostlivosti o obete zneužívania.

V roku 2017 z komisie odišla Írka Marie Collinsová, bývalá obeť zneužívania duchovným. Zdôvodnila to frustráciou z neochoty niektorých členov Rímskej kúrie spolupracovať pri vyšetrovaní prípadov zneužívania maloletých duchovnými. V tom istom roku komisiu opustil aj Brit Peter Saunders, tiež niekdajšia obeť zneužívania kňazmi.

O'Malley uviedol, že pápež František prijal Zollnerovu rezignáciu "s najhlbšou vďakou za jeho dlhoročnú službu". Nemecký kňaz a uznávaný akademik je popredný odborník v boji proti zneužívaniu detí v katolíckej cirkvi.

Taliansky aktivista Francesco Zanardi uviedol, že Zollner bol "veľmi úprimný" v problematike pedofilných kňazov v cirkvi "a Vatikán ho núti za to platiť". Zatiaľ čo Zollner bol podľa jeho slov zriedkavým protirečivým hlasom, samotnú komisiu označil za "absolútne zbytočnú".

Pápež sa nedávno pokúsil posilniť právomoci komisie tým, že sa stala súčasťou vatikánskeho úradu, ktorý sa zaoberá prípadmi sexuálneho zneužívania duchovnými. Poveril ju tiež, aby pomohla miestnym cirkvám založiť centrá pre obete zneužívania.