Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Odstúpil šéf polície vo Fergusone

Starosta mesta Ferguson James Knowles III informuje o rezignácii policajného šéfa Thomasa Jacksona počas tlačovej konferencie v stredu 11. marca 2015 vo Fergusone, okres St. Louis, štát Missouri, USA. Foto: TASR/AP/Jeff Roberson

Zo svojej funkcie ešte pred Jacksonom odstúpil aj manažér mesta Ferguson John Shaw a sudca mestského súdu Ronald Brockmeyer.

Kansas City 12. marca (TASR) - Šéf polície v meste Ferguson v americkom štáte Missouri odstúpil v noci nadnes zo svojej funkcie po tom, čo vyšetrovanie ministerstva spravodlivosti odhalilo rozsiahle a systematické rasovo zaujaté praktiky tamojšej polície a súdnictva. Informovala o tom agentúra Reuters.

Policajný šéf Thomas Jackson je ďalším predstaviteľom Fergusonu, ktorý odstúpil v reakcii na správu ministerstva spravodlivosti, podľa ktorej rozsiahle a niekoľko mesiacov trvajúce vyšetrovanie odhalilo celý rad protizákonných a protiústavných praktík využívaných políciou a súdmi vo Fergusone najmä pri stíhaní obyvateľov čiernej pleti.

Zo svojej funkcie ešte pred Jacksonom odstúpil aj manažér mesta Ferguson John Shaw a sudca mestského súdu Ronald Brockmeyer.

Rezort spravodlivosti začal vyšetrovanie policajného oddelenia a mestského súdu vo Fergusone po tom, čo belošský policajt 9. augusta zastrelil neozbrojeného černošského tínedžera Michaela Browna.

Tento zákrok vyvolal vlnu demonštrácií a násilností tamojších obyvateľov, ale aj Američanov v mnohých ďalších mestách. Nasledovali taktiež sťažnosti na zlé zaobchádzanie polície s Afroameričanmi.

Vyšetrovatelia zistili, že policajti vo Fergusone zvykli používať neprimeranú silu proti občanom tmavej farby pleti a príliš často ich pokutovali za menej závažné trestné činy. Správa vyšetrovateľov odhalila rasovú zaujatosť zo strany policajtov aj zamestnancov súdov vo Fergusone.